Szabadidő

Magyarországnak több száz kilométeres tengerpartja volt

Egy grafikus különleges térképen szemlélteti, hogy nézne ki a világ, ha még mindig egy szuperkontinensen élnénk.

Massimo Pietrobon nem először jelentkezik kreatív térképes megoldásokkal, a mostani viszont földrajz oktatási anyagnak sem utolsó.

Az alkotó ugyanis a mai országhatárokat jelenítette meg a Föld 270 millió évvel ezelőtti állapotát tükröző térképen. A korai perm időszakban ugyanis a kontinensek egyetlen gigantikus földdarabot, a Pangeát alkották. A szuperkontinens nagyjából 70 millió évvel később kezdett széttöredezni, aminek eredménye a Föld általunk ma is ismert képe.

A kép teljes nagyításban itt érhető el (Fotó: Massimo Pietrobon/

Pietrobon erre a szuperkontinensre rajzolta be, hogy hol helyezkednének el a mai országok. Bár azt ő maga is elismerte, hogy nem százszázalékos pontossággal jelenítette meg a mai térképeket szétszabdaló határvonalakat, azért – némi nagyítással – annyi így is látszik, hogy Magyarország déli határvidéke csaknem végig a 270 millió éves Panthalassza nevű szuperóceánból kialakult, úgynevezett Thetys-tenger partján lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top