Szabadidő

Van Gogh-festményt akartak Trumpék, de csak használt aranyvécét kaphatnak

A Tájkép a hóban című Vincent van Gogh festmény helyett egy egészen más jellegű műalkotást ajánlott fel a Trump házaspárnak a Guggenheim múzeum.

Vincent van Gogh Tájkép a hóban című festményét kérte kölcsön a Fehér Ház a Guggenheim Múzeumtól, mégpedig abból a célból, hogy a művet Melania és Donald Trump magánlakosztályában akasszák ki.

Vincent van Gogh: Tájkép a hóban (Forrás: Wikimedia)

A múzeum közölte, hogy nem áll módjukban kölcsönadni a festményt, mivel az az intézény Thannhauser-kollekciójának része, és a legritkább alkalmaktól eltekintve tilos utaztatni, akkor is legfeljebb a múzeum testvérintézményeibe. Helyette azonban felajánlottak Trumpéknak egy másik műalkotást: egy 18 karátos aranyból készült vécét, melyet Maurizio Cattelan olasz kortárs művész készített az Amerika című kiállításra, mely az amerikai gazdagok pazarlását figurázta ki.

Maurizio Cattelan aranyvécéje (Forrás: guggenheim.org)

A vécé a kiállítás ideje alatt a múzeum egyik mosdójába volt beszerelve, és a látogatók rendeltetésszerűen használhatták is.

Nancy Spector, a múzeum kurátora hangsúlyozta, hogy az aranyvécé rendkívül értékes és törékeny, de minden útmutatást megadnak a tárgy beszereléséhez és rendben tartásához.

A Fehér Ház nem reagált a múzeum ajánlatára.

Washington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top