Szabadidő

Egy kamionsofőr belerondított a világ egyik legrejtélyesebb, kétezer éves alkotásába

Rossz irányba tévedt egy kamion Peruban, és megrongálta a híres Nazca-vonalakat – közölték a hatóságok. Amit kétezer év alatt az időnek nem sikerült tönkretennie, azt a sofőrnek igen.

Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint 2000 éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon.

A jármű január 27-én tévedt a tiltó táblák ellenére az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínre, és megrongálta a fennsík felületét, így három rajzot – közölte a kulturális minisztérium. A helyszín őrei őrizetbe vették a kamionsofőrt, és feljelentést tettek ellene a rendőrségen. A vezetőt bíróság elé állítják.

A kolibrit ábrázoló Nazca-rajz madártávlatból.
Fotó: Christian Kober / Robert Harding Premium

A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után a tárca közleménye szerint. A Nazca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

A Nazca-sivatagban eső híján eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnytávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles óriási madarat ábrázolnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top