Szabadidő

A BAFTA-gálán is feketében lesznek a filmsztárok

A hollywoodi Golden Globe-gála után a londoni BAFTA-gála is feketébe borul: a brit filmsztárok szintén feketébe öltöznek majd a munkahelyi szexuális zaklatások áldozataival vállalt szolidaritás jegyében.

Emma Thompson és Keira Knigthley már támogatásáról biztosította a nyílt levél íróit, akik arra szólították fel a filmipar befolyásos személyiségeit, hogy az idei Golden Globe vendégeihez hasonlóan viseljenek feketét a BAFTA ceremóniáján – mondta el Kate Kinninmont, a Nők a Filmben és a Televízióban szervezet brit csoportjának vezetője. „Az ágazatot szakszerűbbé, befogadóbbá kell tenni, több nő vezetőt kell kinevezni, és véget kell vetni a fizetésbeli egyenlőtlenségeknek. Lejárt az idő!” – jelentette ki Kinninmont.

Feketébe öltözött sztárok az idei Golden Globe-on.
Fotó: Frazer Harrison, Valerie MACON, Frederick M. BROWN / AFP

A filmipart megszólító levél a Deadline.com portálon jelent meg. A felhíváshoz már Gemma Arterton, Emma Watson, Gugu Mbatha-Raw, Daisy Ridley, Felicity Jones és Emilia Clarke is csatlakozott.

A fekete öltözék erős, egyesítő és egyszerű kiáltvány. Reméljük, hogy azok, akik közülünk elég kivételezettek ahhoz, hogy szóhoz jussanak, ezt arra használják, hogy az iparág hátterében álló nőkre irányítsák a figyelmet, akiket sokszor elhallgattatnak, vagy marginalizálnak” – fogalmaztak a szervezők.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) február 18-án osztja ki díjait Londonban, a Royal Albert Hallban megrendezett ceremónián.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top