Szabadidő

Elkészült a Budikalendárium, könyv kis és nagy dolgok idejére

Elkészült a közösségileg megfinanszírozott debreceni Budikalendárium, egy könyv, amelynek kifejezetten a vécében, a gurigatartóra felakasztva van a helye.

A debreceni Budikalendáriumot kinyomtatták, hamarosan bemutatója lesz a könyvnek. A kiadvány egy Végh Béla néven szereplő szerző kreálmánya, akivel a Cívishír korábban interjút is készített. Ebben Végh Béla kifejti, hogy szippantósból lett író. A narratívája szerint: a kommunális szennyvízkezelő kisiparos vállalkozót a gazdasági válság sodorta az irodalomhoz.

A szippantós veszte a közművesítési program lett, mert miután minden házhoz bevezették a szennyvízcsatornát, megszűntek az emésztők, az udvari budik, egyszóval nem maradt elég munkája. „Csak néha hívtak ki egy-egy esethez. Ha például Lókodi néni a döglött tyúkot a gereblye nyelével beletömöckölte az utcai csatornába, vagy ha talajvíz elöntötte a falu borospincéit, garázsait” – mondja Végh az interjúban.

Ám amikor az egyik ajtó becsukódik, kinyílik egy másik, ugye. Végh Bélának több lett a szabadideje,  többet tudott olvasni. Úgy döntött hát, hogy ő maga is könyvet ír. Szinte már filozofikus indokkal kezdett bele az írásba: szerinte a hétköznapi életterünkbe betolakodott rengeteg képernyő miatt az igazi olvasás élménye kiszorult a vécébe. Így a kalendáriumát kifejezetten azoknak szánja, akik „a toaletten már unják huszadjára olvasni a multik agyongyűrött szórólapjait”.

Hogy pontosan mi is van a közösségi finanszírozással létrejött könyvben, arról eddig homályos információkat adott meg, de annyit korábban elárult már, hogy szerepel benne a teljesség igénye nélkül Berecz András, Szél Júlia és Varga Attila, a debreceni születésű újságíró is. „Idézem a klasszikusokat is e témával kapcsolatosan: Csokonait, Hrabalt, Balassit, de ide illő verset írt Kerékgyártó Kálmán debreceni költő is. Én kulturált, könnyed szórakozást kínálok könyv alakjában a kis és nagy dolgok idejére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top