Szabadidő

Super Bowl 2018: íme az idei év legjobb reklámjai

Az amerikai futball legnagyobb eseményét sok olyan ember is várja, akit a sport maga egyébként kevésbé érdekel. A félidőben vetítették le ugyanis az idei év legjobban várt reklámjait. Összeszedtük a legviccesebb vagy épp legmeghatóbb darabokat.

Az 52. Super Bowlt Minnesota állam legnagyobb városában, Minneapolisban rendezték, a New England Patriots és a Philadelphia Eagles csapatai mérkőztek meg egy rendkívül izgalmas meccsen. A világ egyik legnézettebb sporteseményét világszerte rajongók tízmilliói követték élőben. Mivel az NFL döntőjének csak az USA területén is több mint tízmilliós közönsége van, nem véletlen, hogy a Super Bowl közvetítésének reklámszpotjaira hamar lecsapnak a legnagyobb márkák. Ilyenkor hagyományosan egy sor különleges, nagy költségvetésű reklámmal örvendeztetik meg a nézőket, sok cég ezt az időpontot választja új termékei, szolgáltatásai bevezetésére.

A reklámokat az európai nézők élőben nem láthatják, ezért kiválasztottuk azt az ötöt, amelyek szubjektív véleményünk szerint az idei felhozatal legjobbjainak bizonyultak. Vágjunk is bele!

A legnagyobb sztárparádé

Egyből egy olyan reklámmal kezdünk, amely egy picit kilóg a sorból, amennyiben nem egy konkrét cég termékeit próbálják rátukmálni a vásárlókra. Az alábbi szpot Ausztráliát népszerűsíti mint turisztikai célpontot. Érdekessége, hogy filmelőzetesre hajaz, és bár a Dundee – The Son of a Legend Returns Home című alkotásnak önálló trailere is van, azonban az 1986-os klasszikus kalandfilm folytatásának látszó mű valójában egy 3 perces alkotás, amely voltaképpen az alábbi reklám hosszabb változatának tekinthető. A sztori szerint Krokodil Dundee eltűnt az ausztrál vadonban, keresésére pedig az amerikai kényelemben eltunyult fia érkezik a szigetországba. A reklám hemzseg az ausztrál hírességektől, a Dundee fiú idegenvezetőjét alakító Chris Hemsworthtől kezdve Margot Robbie-n, Hugh Jackmanen, Russell Crowe-n át az Orange is the New Black sztárjáig, Ruby Rose-ig. Ja, a kisebbik Hemsworth tesót, Liamet se feledjük. Ha ilyen fogadóbizottság vár, már indulnánk is Ausztráliába! A reklám egyébként annyira jól sikerült, hogy azóta már petíciót is indítottak, hogy a Dundee-film mozis változatát tényleg készítsék el. Hasonló történt tavaly, amikor Rihanna és Lupita Nyong’o egy fotója láttán az internetezők kezdtek kampányolni, hogy a két sztár egymás mellett szerepelhessen egy izgalmas krimiben.

A legmodernebb

Bár Magyarországon még nem igazán használjuk az óriási online cégek digitális asszisztenseit, a jövő már itt van, és tévéreklámok formájában tudatja velünk, hogy jobb lesz megbarátkoznunk a gondolattal: rövidesen furcsa alakú dobozokkal fogunk beszélgetni a nappalinkban. Az Amazon Alexa nevű eszköze az Egyesült Államokban már sokak életét könnyíti meg, akár a reggeli készülődés, akár főzés közben. Igen ám, de mi történik, ha szegény Alexának elmegy a hangja? Ezt a problémát mutatja be a reklám, amelyben feltűnik az Amazon vezérigazgatója, a világ leggazdagabb emberei közé tartozó Jeff Bezos, valamint Cardi B rapper is. Van még egy ismert szereplő is, aki megjelenik a szpotban, de nem lőnénk le előre a poént, érdemes megnézni.

A legjobban célzott

A Super Bowlt sokszor közösen nézik barátok és családtagok, ilyenkor pedig kiemelt szerep jut a különféle rágcsáknak, üdítőknek. Sokan külön menüvel készülnek a nagy meccsre, de valószínűleg a legtöbb háztartásban kinyílik jó néhány zacskó chips, és a szénsavas italokból sincs hiány. Az alábbi reklám tökéletes árukapcsolással a Doritos márkájú ropogtatnivalót és az Egyesült Államokban Európához képest lényegesen népszerűbb Mountain Dew üdítő új ízesítésű változatát hozza össze egy barátságos összecsapás erejéig. Az előbbit a Trónok harcából ismert Peter Dinklage, míg utóbbit Morgan Freeman képviseli. A színészek azonban nem saját hangjukon szólalnak meg, hanem egy vérbeli rappárbaj formájában mérkőznek meg. Dinklage szájából Busta Rhymes pergő rímei ömlenek, míg Morgan Freemannek a rapistennő, Missy Elliott kölcsönözte a hangját – mindketten meg is jelennek a reklámban. Nehéz lenne igazságot tenni, de talán a kedves olvasó is egyetért velünk, ha inkább a jéghideg kúlt sugárzó Freeman felé húz a szívünk.

A legmeghatóbb

Mindig jó érzés olyan reklámokat látni, ahol egy globális márka nem a legújabb termékét igyekszik lenyomni a nézők torkán, hanem felhívja a figyelmet rá, hogy milyen problémákra kellene egy kicsit jobban odafigyelnünk. Így tett idén a Budweiser sörmárka is (igaz, ők több szpotot is sugároztak a Super Bowl ideje alatt, de maradjunk ennél a változatnál), amely nem kevesebb mint 79 millió doboznyi ivóvizet osztott szét az idei év természeti csapásai során. Természetesen, amerikai cégről lévén szó, elsősorban az USA polgárait sújtó katasztrófákra – Puerto Rico, Texas, Florida, Kalifornia – koncentráltak, de ez nem von le a reklám értékéből. Még több vállalati felelősségvállalást a képernyőkre!

A legaktuálisabb, a legjobb

Kétség sem férhet hozzá, hogy az idei év Super Bowl-os reklámjai közül melyik a legjobb. A Tide mosószergyártó nevét Magyarországon kevesen ismerik, az Egyesült Államokban viszont nemrég egy igen kellemetlen jelenséggel forrt össze a márka. Mi is írtunk arról a furcsa és érthetetlen gyakorlatról, hogy az internetezők a Tide mosókapszuláit eszik meg egy bugyuta online kihívás miatt. A gyártónak ezért tennie kellett valamit, hogy ne váljon villámgyorsan az emberi hülyeség szimbólumává. Ezért egy bámulatos reklámparódiát hoztak létre, amely rámutat, hogy valójában minden reklám egy Tide-reklám, hiszen a szpotok szereplői jellemzően patyolattiszta, élére vasalt ruhákban jelennek meg. Van itt minden, az autóreklámtól kezdve a vicces sörreklámon, a tipikus amerikai biztosítóhirdetésen át a lazán fiatalos üdítőreklámig bezárólag. A szpot arca a Stranger Things sztárja, David Harbour, a márka mögött álló konszern pedig ügyesen csempészte be más márkáit, egy dezodor-, illetve egy tisztítószerbrandet is a reklámba. Elismerésünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top