Szabadidő

A víz érintése az idei Oscar legnagyobb esélyese a szakértők szerint

Enyedi Ildikó filmjét nem tartják fő esélyesnek, de az idegen nyelvű film kategóriájában lehetnek még meglepetések.

A vasárnapi Oscar-díj-átadó közeledtével egyre több a találgatás a lehetséges nyertesekről. Szerdán a The Hollywood Reporter és a Variety is közzétette becsléseit.

Abban mindkét szaklap egyetért, hogy az idei díjátadó legnagyobb nyertese Guillermo del Toro filmje, A víz érintése lesz. A mexikói rendező felnőtt tündérmeséjét – amely egy titkos kormányzati létesítményben dolgozó takarítónő és egy itt őrzött furcsa, kétéltű lény románcát meséli el – összesen 13 Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film és a legjobb rendező szobrára is.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb film díjára Del Toro filmje a legesélyesebb, bár a Variety szerint különösen kiélezett az idei verseny ebben a kategóriában. A víz érintése mellett komoly esélyekkel rendelkezik ugyanis Christopher Nolan háborús filmje, a Dunkirk és a Martin McDonagh rendezte Három óriásplakát Ebbing határában is. A két szaklap abban is egyetért, hogy a legjobb rendező díját is Del Toro kapja majd. Mellette még Christopher Nolant tartják esélyesnek.

Szintén nagy az egyetértés a legjobb színész és a legjobb színésznő kategóriájában. Míg az előbbi szobrot minden becslés szerint Gary Oldman kapja Churchill megformálásáért A legsötétebb óra című filmben, addig utóbbit Frances McDormand kaphatja a Három óriásplakát Ebbing határában főszerepéért. McDormand egyébként 1997-ben már megkapta egyszer ezt az elismerést a Fargo című Coen-filmben nyújtott alakításáért.

A mellékszereplők kategóriáiban is megegyezik a Hollywood Reporter és a Variety tippje. A legjobb férfi mellékszereplő díját szerintük Sam Rockwell kapja majd (Három óriásplakát Ebbing határában), a legjobb női mellékszereplő díját pedig Allison Janney (Én, Tonya) lehet.

A legjobb forgatókönyvek kategóriáiban már lehetnek nagyobb meglepetések. A legjobb adaptált forgatókönyv díját minden valószínűség szerint a Szólíts a neveden kapja majd, a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában azonban a Hollywood Reporter a Tűnj el! című horrort, a Variety pedig a Három óriásplakát Ebbing határában-t jósolja győztesnek.

Sajnos az idei gála magyar vonatkozású darabját, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét egyik lap sem tartja fő esélyesnek. A Variety a chilei A Fantastic Womant, a Hollywood Reporter pedig a libanoni The Insultot tippeli győztesnek. Abban azonban egyetértenek a szakértők, hogy ebben a kategóriában idén bármi megtörténhet. A Hollywood Reporter furcsa romantikus komédia/drámának nevezte Enyedi filmjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top