Szabadidő

Első magyarként hódítaná meg Grönlandot a Déli-sarkra készülő lány

Wynne-Hughes Veronika fáradhatatlanul készül antarktiszi expedíciójára, az „edzés” következő állomása Grönland lesz, erre a magyar felfedező a hazai rekord hideget kihasználva a szabadban alvással készült.

Wynne-Hughes Veronika kalandjairól már korábban is beszámoltunk. Akik ismerik az Antarktiszra készülő, korábban hajóstoppal a Földet körbeutazó lányt, azok tudják, hogy ha megjön a szibériai hideg, Veronika azonnal a szabadban terem, hogy tesztelje tűréshatárát, na meg persze a felszerelését is, amely a kegyetlen hidegtől védi majd a sarkkörön túl.

Tavaly a rekord hideg januárra esett, Veronika akkor a szánhúzást próbálta ki a pilisi erdőben, mivel az Antarktiszon egy szánon húzza majd maga után a felszerelést és az élelmet. A kezdeti nehézségek leküzdése után – akkor még profi felszerelés nélkül! – teljesítette a kihívást, majd részt vett az első hivatalos Antarktisz-felkészítő tréningjén, Norvégiában. Ott olyanoktól tanulhatott, akik már több antarktiszi expedíción részt vettek, így felkészítették az előtte álló további megpróbáltatásokra.

Ez néhány hónappal később az Északnyugati-átjáró átsíelését jelentette, amelyet Veronika első magyarként teljesített, néhány kíváncsi jegesmedve aktív részvételével. Szintén tavaly Augusztusban részt vett egy gleccserjáró tanfolyamon az Alpokban, idén pedig, a novemberre tervezett antarktiszi expedíció előtt, Grönlandot is átszelné.

Grönland sikeres átszelésével Veronika lenne az első magyar nő, aki teljesítette a távot – feltéve, ha összejön az ehhez szükséges támogatás. Az antarktiszi küldetés komoly összegbe, körülbelül 30 millió forintba kerül, amelyre Veronika a Gofundme közösségi adománygyűjtő oldalon toborozza a támogatókat. Az áprilisi grönlandi expedíció ehhez képest lényegesen olcsóbb, körülbelül tizedannyiból kijön, mivel az ehhez szükséges képzéseken már túl van a magyar felfedező.

Alvás a kőkemény mínuszokban: Veronika mindent megtesz az expedíció sikeréért (Fotó: Wynne-Hughes Veronika)

A szibériai hidegben is a környezettudatosságért harcol

Wynne-Hughes Veronikát nem csak az adrenalin hajtja, célja ugyanis, hogy az expedícióival felhívja a társadalom figyelmét, a fenntarthatóság fontosságára és felemelje a szavát a túlzott műanyaghasználat ellen.

„Két és fél éves hajóstoppos Föld körüli utam során is rengeteg műanyag hulladékkal találkoztam – mondta a felfedező. – Most pedig az expedíciói során az emberi viselkedésre rendkívül érzékenyen reagáló, olvadó jég hátán szeretném jégbe vésni az üzenetemet, amelyhez, ha minden jól megy, egy alapítványtól is segítséget kapok majd. Fontos, hogy az emberek felismerjék, hiába a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás még így is rengeteg energiát emészt fel. Az volna a legtisztább út, ha a hétköznapi döntéseinkben lennénk környezettudatosabbak. Nem radikális változást szeretnék elérni, csupán egy kicsivel nagyobb odafigyelést minél több embertől. Ilyen apróság lehet például a műanyag zacskók vagy a szívószálak visszautasítása is.”

Küldetés teljesítve: Veronika a szabadban töltött éjszaka után (Fotó: Wynne-Hughes Veronika)

Veronika alapítványi partnerével az expedíciója során egy kommunikációs kampányban is részt vesz, az ennek keretében összegyűlt adományokat pedig a fenntarthatóság támgoatására fogja fordítani.

Wynne-Hughes Veronika legújabb kalandjairól értesülhetsz az NLCaféról, illetve a DreamManager.eu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top