Szabadidő

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoka

Országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedett pályás világbajnokságon. Már a harmadik dobásával győzött volna, de az utolsó körben lökte a legnagyobbat.

Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg pénteken azzal, hogy 19,62 méteres országos csúccsal megnyerte a női súlylökést a birminghami fedett pályás vb-n.

A békéscsabai színekben versenyző sportoló a harmadik sorozatban 19,48 méteres magyar rekorddal vette át a vezetést, de a hatodik kísérletére még ennél is nagyobbat, 19,62-t dobott, amivel 29 centit javított eddigi legjobbján.

Márton Anita a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokság női súlylökésének döntőjében 2018. március 2-án. Márton Anita a magyar atlétika első világbajnoki címét szerezte meg 19,62 méteres országos csúccsal (Fotó: MTI/EPA/Gerry Penny)

Márton Anita az M4 Sportnak a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy az első nagy dobásánál egy kicsit aggódott, mert úgy érezte, a hálóba vágódhat a súlygolyó, de végül örült, hogy „simán jó helyen volt a szektorban”.

Egyelőre magam sem tudom megmondani, hogy ezt hogy sikerült összehozni. Amikor bementem a körbe, remegtek a lábaim, mert akkor már tudtam, hogy én vagyok a világbajnok, mégis próbáltam még nagyobbat lökni, mert tudtam, hogy jó formában érkeztem.

Emlékeztetett rá, hogy ez volt a célja: érmet szerezni, megjavítani az országos csúcsot, és ez mind sikerült. Úgy fogalmazott, egyelőre hihetetlen számára, amit elért, kell még néhány nap, hogy sikerüljön feldolgoznia.

Nagyon örülök, hogy nekem sikerült megszereznem Magyarország első aranyérmét atlétikai világbajnokságról

Az aranyérmes Márton Anita a birminghami fedett pályás atlétikai világbajnokság női súlylökésének döntője után (Fotó: MTI/EPA/Gerry Penny)

Az ezüstérmet a jamaikai Danniel Thomas-Dodd, a bronzot pedig a kínai Kung Li-csiao szerezte meg.

A 29 éves klasszis súlylökő évek óta a nemzetközi elit tagja, a mostani világbajnokságra is egyértelmű éremesélyesként érkezett.

A riói olimpián harmadik, a tavalyi, londoni szabadtéri vb-n második helyezett, kétszeres fedett Eb-győztes Márton a magyar atlétika ötödik érmét nyerte fedett vb-n, előzőleg egy ezüst és három bronz volt a mérlege.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top