Szabadidő

Mit szólnál, ha valaki más viselné az arcodat?

Nem meglepő módon, a hét legbizarrabb tartalma Japánból érkezik, ahol egy élelmes techcég kifejlesztett egy módszert, amellyel egyszerre több helyen is lehetünk, egy időben.

A Chameleon Mask nevű eszköz első ránézésre olyan, mintha egy hetek óta meszkalinon és egyéb pszichedelikus tudatmódosítókon élő sci-fi rendező agyából pattant volna ki. Gyakorlatilag egy virtuális valóság sisakról van szó, amelynek az elejére egy táblagépet erősítettek.

A Chameleon Mask meghökkentő kinézeténél csak a funkciója furcsább: segítségével lehetővé válik, hogy, valaki más viselje az arcunkat, mi pedig láthassuk, hogy éppen hol jár és mit csinál.

A feltaláló szerint az emberek könnyebben azonosulnak a virtuális helyettessel, mint egy robottal (Fotó: Rekimoto Lab)

Az eszköz ötlete Rekimoto Dzsun japán kutató fejéből pattant ki, aki egyenesen az Uber autómegosztó szolgáltatásához hasonlítja találmányát, csak élő emberekkel. Magyarul: ha például nincs kedvünk végigállni a sort a postán vagy az adóhivatalban, felbérelhetünk valakit, hogy tegye ezt meg helyettünk. A sorbanállás végén aztán saját magunk kommunikálhatunk az ügyintézővel, internetes kapcsolaton keresztül.

„A maszk elejére épített képernyőn látszik az arcunk, a hangunkat pedig egy hangszóró segítségével továbbíthatjuk oda, ahol fizikailag nem tudunk jelen lenni” – magyarázta Rekimoto találmányának lényegét. Bár hasonló, úgynevezett telepresence rendszerek léteztek már korábban is, azok jellemzően valamilyen guruló eszközre erősített táblagépet jelentettek. Rekimoto szerint, ha a maszkot viselő, minket helyettesítő ember hozzánk hasonló ruhákat vesz fel, az élmény sokkal teljesebbé válik, ráadásul, az eszköz segítségével a helyettesünk jobban ki tudja fejezni magát, mintha egy sima táblagép formájában jelennénk meg a távoli helyszínen.

A telepresence robotok már léteznek

„A kísérleteink szerint az emberek könnyebben fogadják el valós személyként a helyettesünket” – áll a Rekimoto Labs által kiadott közleményben. „Így teljesebb élményt nyújthatnak, mint a hagyományos, robotizált változatok.”

Arról nem szól a fáma, hogy a rendkívül elfoglalt vagy simán csak iszonyú lusta emberek arcát viselő helyetteseknek miért jó, ha valaki más bőrébe bújva parádéznak egy ormótlan sisakkal a fejükön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top