Szabadidő

Magyarországra jön Jane Goodall

Májusban Budapestre érkezik Jane Goodall világhírű főemlőskutató, hogy elmondja, miként lehet úgy élni a fejlett világban és Magyarországon, hogy az ne okozzon természeti kárt a világ fejletlenebb térségeiben.

Két éve járt utoljára Magyarországon Jane Goodall, így időszerű, hogy ismét eljöjjön. Májusban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Konferencia Központjában beszélget majd Frei Tamással, majd május 18-án a főemlőskutató felavatja fel a róla elnevezett tanösvényt a II. kerületi Vörös-kőváron, amely a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya által 2011-ben elindított haragossiklóélőhely-védelmi program egyik helyszíne. A tanösvény amúgy április 15-től látogatható.

Jane Goodall a főemlőskutatás forradalmasítójaként ismert, 1967-től 2003-ig a Gombéi Természetkutató Intézet igazgatója volt. Előadásai hatalmas népszerűségnek örvendenek világszerte. 1977-ben megalakította a Jane Goodall Természetkutató Intézetet. 

A környezetvédelembe a jövő nemzedékeit is bevonva 1991-ben Tanzániában létrehozta a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és Gyökerek Hálózatot, amelynek munkájában a világ mintegy 100 országában vesznek részt fiatalok és gyerekek. Magyarország 2006-ban, a Rügyek és Gyökerek Egyesület megalakításával csatlakozott a hálózathoz, amely 2010 óta Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét.

Jane Goodall számtalan díj és elismerés birtokosa, 2002 óta az Egyesület Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagykövete, 2003-ban megkapta az Asztúria hercege díjat, 2004-ben pedig a Brit Birodalom lovagja lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top