Szabadidő

Walt Disney sem találhatott volna ki ennél szebb románcot

A világ kétségtelenül legismertebb rajzfilmfigurája természetesen Mickey egér. Azt a tényt azonban már jóval kevesebben tudják, hogy a legendás egér hangját szolgáltató színésznek ki volt a felesége.

Mielőtt lerántanánk a leplet a dologról, annyit azért meg kell jegyeznünk, hogy Mickey egérnek már többen kölcsönözték a hangjukat 1928-as első megjelenése óta. A jellegzetes rágcsáló először az 1928-as Steamboat Willie című rövid animációban tűnt fel, eleinte pedig maga Walt Disney volt az, aki megszólaltatta. Ez egészen 1947-ig így is volt, aztán Jimmy Macdonald vette át a feladatot Disney-től, aki akkor már a Disney Brothers Studio vezetésével volt elfoglalva.

Éppen ugyanebben az évben született Wayne Allwine, aki 1976-ban vette át a feladatot Macdonaldtól. Allwine 1966-ban kezdett el a Disney Studios-nál dolgozni, akkor még a postázóban. Szűk tíz évvel később már a hangeffektekért felelős csapat tagjaként tevékenykedett, ekkor küldték el egy meghallgatásra, mivel az egyik, korábban bejelentkező színész nem tudott elmenni. Allwine gyerekként sokat nézte Mickey egér kalandjait, így a hangját emlékezetből fel tudta idézni.

„Viszonylag jól tudtam játszani a hangommal” – mesélte a United Press Internationalnek 1997-ben. „Édesapám egy kvartettben énekelt, igen magas tenor hangja volt, de nagyon mélyre is le tudott menni, én pedig ezt örököltem tőle.”

Így kezdődött tehát Allwine karrierje Mickey egér hangjaként. Amikor átvette a stafétát Jimmy Macdonaldtől, ő csak annyit mondott neki jótanácsként: „ne feledd, kölyök, most a nagyfőnököt helyettesíted.”

„Ez nem rólam szól, hanem Mickey-ről, Mickey pedig Walté – mondta Allwine. – Nekem annyi a feladatom, hogy életben tartsam ezt a csodálatos ikont, amíg meg nem érkezik a következő hang, ami egy nap biztosan be fog következni. Ez elég szívszaggató ebben a munkában, mert tudom, hogy én vagyok a harmadik, de azt is tudom, hogy utánam jön majd egy negyedik is.”

Szerelem a képernyőn, szerelem az életben

Russi Taylor szintén a hangjából élt, először 1977-ben szólaltatott meg animált figurákat az ABC Weekend special című gyerekműsorában. 1980-ban már a Flinstone család legkisebb tagjának, Pebble-nek kölöcsönözte a hangját. 1985-ben a később Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő Gumimacik egyik szereplőjét szólaltatta meg, egy évvel később pedig komoly előléptetésben részesült, amikor Mickey egér szerelmének, Minnie egérnek a hangjává nevezték ki. Így ismerkedett meg Wayne Allwine-nal, akivel rövid idő alatt egymásba szerettek, 1991-ben pedig össze is házasodtak.

„Mindenki azt mondta, ez annyira cuki – mondta Taylor egy későbbi interjúban. – Az esküvőnket nem vertük nagy dobra, mert mindenki azzal reagált: »nahát, Mickey és Minnie összeházasodtak!«. De nem Mickey-ről és Minnie-ről volt szó, hanem Wayne-ről és Russiról. Azt akartuk, hogy az esküvő rólunk szóljon, nem pedig a figurákról.”

Wayne Allwine és Russi Taylor a 2008-as Disney Legends nevű rendezvényen Minnie és Mickey egér társaságában (Fotó: Getty Images)

Bár sajnos Wayne Allwine 2009-ben, 62 éves korában elhunyt, emléke a mai napig él, Russi Taylor pedig még napjainkban is Minnie egér hivatalos hangja, ezzel hosszabb ideig töltötte be ezt a posztot, mint bármelyik elődje.

„Wayne a hősöm volt – mondta Taylor a The Times-nak adott nyilatkozatában. – Nagyon szerette Mickey egeret és nagyon büszke volt rá, hogy 32 éven át ő lehetett a hangja.”

Wayne nemcsak a hangját adta Mickey-nek, hanem a szívét és a lelkét is

– írta Allwine halálát követően Roy E. Disney, a stúdió alapítójának unokaöccse.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top