Szabadidő

Kicsit sem hasonlít az anyjára a nyíregyházi jaguárkölyök – fotó

A jaguároknál több színváltozat létezik, így lehetséges, hogy a kölyök sárga, míg az anyja fekete bundájú.

Már ismerkedik a Nyíregyházi Állatpark külső kifutójával a tavaly decemberben született jaguárkölyök, már a látogatók is megpillanthatják. Az Andok-kalandok jaguár kifutójának sajátossága, hogy a látogatók egy üvegfolyóson keresztülhaladva, szinte testközelből csodálhatják meg a foltos nagymacskákat – közölte a Nyíregyházi Állatpark.

Első látásra igazán meglepő, hogy a nőstény kölyök sárga, míg anyja fekete bundájú. A magyarázat azonban egyszerű; a jaguár, mely az Újvilág egyedüli nagymacskája, több színváltozatban létezik. A gyakoribb, sárga szőrű, fekete foltos egyedek mellett melanisztikus, azaz fekete példányok is előfordulnak.

Ezt a mutációt a fekete pigment túltengése okozza a narancssárga pigment ellenében. Ez fekete szőrzetet eredményez, bár közelről, napfényben megfigyelhetőek a halvány foltok a sötét bundán. A Nyíregyházi Állatpark mindkét színváltozatot tartja, mivel szerették volna bemutatni, hogy többféle szőrszín is előfordul ezeknél a nagymacskáknál.

A Franciaországból érkezett tenyészpár 3 éves nőstény tagja fekete, míg a jelenleg a kölyöktől külön élő 4 éves hím sárga bundájú. Az Európai Fajmegőrzés keretében ide érkezett nősténynek ez volt az első ellése, és szépen gondoskodik kölykéről. Mivel a jaguárok magányos állatok, az utódgondozás is csak a nőstény feladata, a hím elkülönített kifutóban él – mivel veszélyes lehet a kicsikre.

A 103 napnyi vemhesség után világra jött nagymacskakölyök olykor anyatejjel is táplálkozik, de már elsősorban a ragadozók menüjét fogyasztja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top