Szabadidő

Villámlással közelít a zivatar Budapest felé

Még van idő beszedni a száradó ruhákat, becsukni az ablakokat és elállni a fa alól a kocsival, mielőtt eléri Budapestet a vihar.

Megállíthatatlanul közelít Budapest felé Ausztria felől egy zivatarlánc, amely Szentgotthárd felett szupercellává nőtte ki magát. Az Időkép jelentése szerint hétfő délelőtt a Bakonyban alakult ki egy egycellás zivatar, majd kora délutántól az Alpokalján és az Aggteleki-karszt környékén kezdődött erős gomolyfelhő-képződés, melynek eredményeként záporok, zivatarok alakultak ki.

A legkomolyabb gócból alakult ki Szentgotthárd felett a szupercella, amelyben az alsóbb légrétegekben uralkodó szárazabb körülmények miatt nem tudott kialakulni a szupercellákra jellemző falfelhő, viszont a Farkasfán elhelyezett Időkép-webkamera gyorsított felvételén jól látszik a képződményre jellemző forgó mozgás.

Az Infostart megfigyelése szerint Budapesten már villámlik, van, ahol már az eső is esik. Az előrejelzés szerint hattól fordulhatnak elő nagyobb gyakorisággal záporok, este kilenc körülre várható a legintenzívebb zivatar.

Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella Hajdúszoboszló közeléből fotózva 2015. május 19-én – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére adott ki figyelmeztetést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top