Szabadidő

Mesés kincset rejtett el a milliomos, több százezren keresik

Több millió dollárt is érhet az a titokzatos kincsesláda, amelyet egy vietnámi veterán rejtett el az USA területén. A kincs felkutatásához útmutatót is mellékelt, nem csoda, hogy önjelölt kincsvadászok egész serege próbálja kideríteni, hol rejtőzhet.

A most 87 éves Forrest Fenn vadászpilótaként vett részt a vietnámi háborúban, hazatérve pedig műtárgyak kereskedésével kezdett foglalkozni. A kincsesládát eredetileg 1988-ban akarta elrejteni, amikor rákot diagnosztizáltak nála. Akkor azt tervezte, hogy felviszi valahová a hegyekbe, és mellette fog meghalni. Végül felgyógyult a betegségből, ezért egy darabig a házában tárolta a ládát, amelyet szemtanúk szerint színültig rakott gyémántokkal, smaragdokkal, rubinttal és színarany érmékkel, amelyeket hobbirégészként gyűjtött össze. Felfedezései időnként nagy vihart kavartak, az FBI például 2009-ben házkutatást tartott nála, mert arra gyanakodtak, hogy illegálisan megszerzett leleteket tart magánál.

Végül a 2008-ban kezdődő gazdasági válság hatására döntött úgy, hogy a ládát elrejti, hogy a kalandvágyó kincsvadászok megtalálhassák. „Rengetegen vesztették el az állásukat, az újságok főcímeiből pedig csak úgy csöpögött a kétségbeesés” – magyarázta Fenn az ABC Newsnak adott akkori interjújában. „Egy kis reményt akartam ezzel adni az embereknek.”

Hol lehet a kincsesláda?

Fenn csak annyit árult el, hogy az új-mexikói Santa Fe és a kanadai határ közti, nagyjából 1000 mérföldes területen rejtőzik a kincs, valahol a Sziklás-hegységben. A műtárgykereskedő szerint napjainkig nagyjából 350 000 ember indulhatott a körülbelül húszkilós láda keresésére, de azt nem tudja, hogy valaki valaha is közel került volna a kincs felfedezéséhez.

Forrest Fenn 80 éves korában rejtette el a kincset (Fotó: Tumblr)

„Lehet, hogy hamar megtalálják, de az is lehet, hogy csak ezer év múlva” – mondta Fenn az amerikai közszolgálati rádiónak, az NPR-nek, 2016-ban. „Senki sem tudja, hol lehet, csak én, még a feleségem sem. Ha holnap meghalok, ez az információ a sírba száll velem.”

Természetesen azért valamicske segítséget adott azoknak, akik szeretnék megtalálni a kincset. Írt egy titokzatos, 24 soros verset, amelyet The Thrill of the Chase című emlékirataiban is leközölt, de az Instagram-oldalára is feltöltött.

Kezdd ott, ahol a meleg víz megáll / majd haladj onnan a kanyonon át. / Nem túl távol, de messze, ha gyalog jársz / Brown otthona alatt, ha megállsz

– így hangzik az egyik versszak.

„Meg kell keresni a versemben lévő információkat, és ezeket összevetni a Sziklás-hegység térképével” – mondta a Business Insidernek. „Össze kell kombinálni a kettőt. A kincs ott várja, hogy aki minden információt összeköt, rábukkanjon.”

Megszállottak serege a kincs nyomában

Természetesen a mesés vagyont rejtő láda körül valóságos kultusz jött létre az interneten. „A legtöbb éjjel akár 12 órát is eltöltök a Google előtt és további információk után kutatok” – mondta a Voxnak Ricky Idlett, aki munkaidejében a Mississippi egyik nosztalgiagőzösén dolgozik. „Minden éjjel, minden éjszaka keresgélek.”

Idlett nincs egyedül, a Reditt közösségi fórumon például az r/FindingFennsGold aloldalon elemzik a meglévő információkat a kincsvadászok.

Fenn naponta akár 100 levelet is kap, amelyben a láda után nyomozók próbálnak további nyomokat kicsikarni belőle. Néhány alkalommal a rendőrséget is értesítenie kellett, amikor hívatlan látogatók jelentek meg a házánál, sőt olyan is volt, aki megfenyegette.

„Az egyik ilyen fickó felhívott” – mondta Fenn az ABC News-interjúban. „Azt mondta: »Most azonnal áruld el, hol a kincs, különben megöllek!«”

A kincsvadászatnak ettől függetlenül már halálos áldozatai voltak: legalább négy emberről feltételezik, hogy a kincs keresése közben szenvedtek halálos balesetet. Emiatt többen fel is szólították Fennt, hogy vegye vissza a ládáját, a férfi azonban erre nem volt hajlandó. Blogján viszont megosztott pár további információt, hogy a kincs után kutatók biztonságos körülmények között keresgélhessenek.

„A kincsesláda nincs vízben, és a Rio Grande folyóhoz sincs közel” – írta Fenn. „Nem szükséges hozzá hatalmas sziklákat megmozgatni és meredek szirtekre kimászni. Ne feledjétek, hogy majdnem 80 éves voltam, amikor az autómmal elszállítottam a kincset a rejtekhelyére. A kutatásnak egy célja van, hogy mindenki jól szórakozzon.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top