Szabadidő

Hatalmas, több mint 11 centis óriásszúnyogot találtak – videó

Szerencsére a gigantikus „lószúnyoggal” csak Kínában lehet találkozni, ráadásul nem is vérrel táplálkozik.

Óriási, kinyújtott szárnyakkal 11,15 centiméteres szúnyogot találtak Kínában, de ne aggódj: nem vérszívó fajtáról van szó.

A Holorusia mikado szúnyogfaj most talált példányának mérete rendkívüli: az elsőként Japánban felfedezett és John Obadiah Westwood brit entomológus által 1876-ban elnevezett szúnyognemzetség egyedeinek szárnyfesztávolsága általában „mindössze” nyolc centiméter.

A videón látható példányt tavaly augusztusban találták Szecsuan tartomány fővárosában, a csengtui Csingcseng-hegyen – közölte Csao Li, a Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója. Csao Li szerint ezek a szúnyogok ijesztőnek tűnnek, ám nem táplálkoznak vérrel, a felnőtt példányok élettartama mindössze néhány nap, és ez idő alatt is csak nektárral élnek.

A világon több tízezer szúnyogfaj él, de közülük csak alig 100 táplálkozik vérrel és jelenthet veszélyt az emberre – mondta a neves kínai rovarkutató. 

A lószúnyognak is nevezett Holorusia mikado Szecsuan nyugati részén főleg a csengtui síkságon és a 2200 méternél alacsonyabb hegyeken fordul elő, többnyire sűrű növényzettel benőtt területeken. Csao Li szerint ezek a szúnyogok nagy testük miatt rossz repülők, repülésük inkább hasonlít szökdécseléshez.

A magántulajdonban lévő, de országosan működő Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban több 700 ezer rovart őriznek, több mint 70 százalékban fajuk legnagyobb vagy leghosszabb példányát.

Kattints a lejátszáshoz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top