Szabadidő

Több mint fél évszázados gólyafészket tettek tönkre

Le kellett bontani a kéményt, ahol 60 éve fészkeltek a madarak. Az ügy végére maguk a gólyák tettek pontot.

Hatvanéves gólyafészket tettek tönkre Nagycenken, amikor le kellett bontani az egyik társasház kéményét. A Tények riportja szerint a kémény olyan rossz állapotba került az évtizedek alatt, hogy teljesen újra kellett építeni. A javítás után azonban a lakók két részre szakadtak: voltak, akik vissza akarták tenni a gólyafészket, mások viszont nem engedték, hogy a gólyák visszatérhessenek régi otthonukba.

Az egyik lakó úgy nyilatkozott, ő a gólyák maradása mellett állt, de megérti azt is, aki ez ellen érvelt, mivel a gólyák valóban tönkreteszik például az ereszcsatornákat. Ugyanakkor azt is elmondta: amióta ő itt él, mindig volt gólyafészek a kéményen.

Az ügy végére a hazatérő gólyák tettek pontot: új fészket építettek a régi helyére, ahová több mint fél évszázada járnak költeni.

A Madártani Egyesület szakemberei szerint súlyos büntetéssel járna, ha valaki most engedély nélkül eltávolítaná az új fészket, mivel a védett madaraknak a fészke is védett.

A Tények riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top