Szabadidő

Annyi a szúnyog a Balatonnál, hogy soron kívül irtanak

A katasztrófavédelem már megkezdte az országos gyérítést, ám a Balatonnál olyan sürgető a helyzet, hogy a Balatoni Szövetség maga rendelt el egy kémiai irtást.

A Balatonnál az április közepi biológiai szúnyoggyérítés után légi kémiai szúnyogirtás lesz csütörtökön és pénteken. Ha a kijelölt két napon rossz idő lesz, akkor május 2–3-án végzik el a munkát.

Balassa Balázs, a munkát koordináló Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke azt mondta: a balatoni szúnyoggyérítést tavasszal és ősszel a helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ, nyáron a katasztrófavédelem irányítja, a költségeket is e szerint állják.

Idén a szúnyoglárvák fejlődésének különösen kedvező időjárás miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már hétfőn megkezdte az országos szúnyoggyérítési programját, azonban a Balatonnál a sürgető helyzet miatt a BSZ nem várta meg, hogy sorra kerüljön a térség, hanem maga rendelt el egy kémiai szúnyogirtást.

A BSZ elnöke kitért arra, hogy a Balaton körüli tenyészőhelyeket a sokévi átlagot meghaladó mértékben borítja víz. A melegben gyors fejlődésnek indultak a lárvák, ezért már április 17–18-án szükségessé vált egy biológiai védekezés.

A víz borította tenyészhelyek területe csak nagyon lassan csökken, ezért tavasszal az előző évekhez mérve várhatóan több beavatkozásra lesz szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top