Szabadidő

Fél óra alatt is leéghetsz a hosszú hétvégén, ha nem vigyázol

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nyárias hosszú hétvége előtt az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hétvégi napsütésben ugyanis az erős UV-sugárzás miatt akár fél óra alatt is le lehet majd égni.

Előrejelzésük szerint a következő napokban folytatódik a nyárias meleg, napos időjárás. Főként vasárnap és hétfőn ugyanakkor előfordulhatnak majd szórványosan záporok és zivatarok.

Fotó: Marjai János, MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján április közepe óta már külön menüpont alatt tájékoztatnak az aktuális UV-sugárzás mértékéről, valamint másnapig szóló előrejelzést is készítenek, és ha szükséges, figyelmeztetést adnak ki. A közölt UV-index-előrejelzés mind piktogramos, mind térképes formában elérhető, ebből kiderül, mikor és mennyi időt lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy az egészségre, különösen a bőrre káros lenne.

A legfrissebb mért adatok és az országos UV-index-előrejelzés megtalálható a meteorológiai szolgálat mobil eszközökre optimalizált változatán, valamint országosan és ingyenesen elérhető Meteora mobil applikációján is, amelyen az egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő leégési idő is látható.

A figyelmeztetési küszöbértéket meghaladó, nagyon erős UV-sugárzás esetén az Országos Meteorológiai Szolgálat külön kiadott közleményben figyelmeztet a várható veszélyekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top