Szabadidő

Videó: ezért ne nyomkodd a telefonodat vezetés közben!

Hiába tiltja a KRESZ, rengeteg autóssal lehet találkozni az utakon, akik épp telefonálnak, vagy rendkívül fontos üzeneteket váltanak ismerőseikkel, esetleg a legfrissebb Facebook-posztjukon vagy Instagramra feltöltendő fotójukon dolgoznak, miközben saját életüket és másokét is aktívan veszélyeztetik. Kontrollált körülmények között kipróbáltuk, pontosan milyen veszélyeket rejt ez a gyakorlat.

Lehet csak simán bosszantó, ha a piros lámpánál előttünk álló autós nem indul el a zöld jelzésre, mert éppen a telefonját nyomogatja, de lehet potenciálisan életveszélyes is, ha a készüléktől elszakadni képtelen sofőr megosztja a figyelmét a vezetés és a telefon piszkálása között. Bár sajnos magyar statisztikát nem igazán találni, a Zendrive közlekedésbiztonsági szoftverfejlesztő cég kutatása sokkoló eredményre jutott. Három hónapon át hárommillió autós vezetési szokásait elemezték, a sofőrök ennyi idő alatt közel 9 milliárd kilométert vezettek. Az adatok feldolgozásával a következőket tudták megállapítani:

  • Az esetek 88 százalékában a sofőrök használták vezetés közben a telefonjukat.
  • Egy egyórás út során az autósok átlagosan 3,5 percen keresztül használták a készüléket.
  • Ha csak 2 másodpercre levesszük a tekintetünket az útról, hússzorosára nő a baleset kockázata.
  • Ehhez tegyük még hozzá a SPEEDWORLD Hungary vezetéstechnikai szakértőitől származó adatot, amely szerint egy 50 km/h sebességgel haladó autó 2 másodperc alatt 28 métert tesz meg – ez nagyjából egy kosárlabdapálya hossza.

Vezetés közben a telefon használata életveszélyes!

A vezetés közben történő telefonhasználat tehát legalább annyira veszélyes, mint az ittas vezetés, amelynek hatásait videón mutattuk be olvasóinknak. Előbbi azonban sokkal gyakrabban előfordul, a következményekre pedig sokan egyáltalán nem gondolnak, csak ha már megtörtént a baj. Kíváncsiak voltunk, mennyire érzékelhető egy átlagos sofőr számára, ha a figyelmét elterelik az útról, ezért kontrollált körülmények között kipróbáltuk, milyen hatással van a vezetési képességekre, ha különféle zavaró tényezőkkel kell megküzdeni. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az alábbi videón látható képsorokat közforgalom elől elzárt úton, a SPEEDWORLD Hungary szakértőinek felügyelete alatt hajtottuk végre. Senki se próbálja meg közúton reprodukálni a videón látható gyakorlatokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top