Szabadidő

Meghökkentő módon hívnák fel Donald Trump figyelmét a klímaváltozásra

A tudományos bizonyítékokra fittyet hányó amerikai elnököt egy igazán hozzá illő módszerrel szembesítenék a környezeti változások talán legdrámaibb következményével.

Donald Trump még egy tavaly júliusi beszédében utalt rá, hogy igazán üdvözlendő lenne – legalábbis szerinte –, ha az arcát belefaragnák az ikonikus Rushmore-hegy oldalába, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln volt amerikai elnökök mellé. Persze igyekezett úgy fogalmazni, mintha ezt ki sem mondaná, de azért persze csak sikerült neki. Az amerikai elnök emellett arról is híres, hogy büszkén tagadja a klímaváltozás egyébként tudományosan bizonyított tényét, és ennek megfelelően a hasonló nézeteket valló Scott Pruittot nevezte ki az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA élére is. 

A Rushmore-hegy oldalába 1927 és 1941 között faragták bele a négy volt elnök arcát (Fotó: National Park Service

Most egy környezetvédő szervezet részben valóra válthatja Donald Trump álmát. A Melting Ice Association nevű finn szerveződés ugyanis egy, az Északi-sarkvidék területén található jéghegy vagy olvadó gleccser oldalán faragná ki az amerikai elnök 35 méter magas arcmását (egy átlagos tízemeletes ház magassága körülbelül 33 méter).

„Vajon kitart-e Donald Trump jéghegybe faragott arca egy évezredig, vagy el fog olvadni?” – teszi fel a kérdést a szervezet, amelynek tagjai Project Trumpmore-nak nevezték el a grandiózus ötletet.

A tervek szerint a kész mű sorsát webkamerán keresztül követhetik majd az érdeklődők világszerte.

A tervezett „Trumpmore-hegy” látványképe (Fotó: Melting Ice Association)

„Mindannyiunk érdekében hoznánk létre ezt a műalkotást, hogy láthassuk, mennyi ideig tart ki a szobor, mielőtt elolvadna – fogalmaz a szervezet a projekttel kapcsolatban. – Az emberek gyakran csak azt hiszik el, amit a saját szemükkel látnak.”

Mint ismeretes, Donald Trump óriási felháborodást váltott ki a tudományos világban, amikor tavaly augusztusban kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból, amelynek célja a klímaváltozáshoz hozzájáruló gázok kibocsátásának csökkentése.

A Mount Trumpmore projekttel kapcsolatban egyébként akkora lett az érdeklődés, hogy a szervezők azóta közösségi adománygyűjtésbe is kezdenek, a népszerűbb adománygyűjtő oldalak – Kickstarter, Indiegogo, stb. – mindegyikén. A becslések szerint körülbelül 400 000 euróra (közel 126 millió forintra) lenne szükség, hogy a projektet a lehető legkisebb környezeti terheléssel lehessen kivitelezni.

A szervezők feltehetőleg arra számítanak, hogy egy ilyen grandiózus vállalkozással sikerülne felkelteni a híresen hiú amerikai elnök figyelmét, aki ideje nagy részét azzal tölti, hogy a róla szóló híreket nézi a különféle amerikai hírcsatornákon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top