Szabadidő

Érzékelte a gyalogost az Uber önvezető autója, de kikerülés helyett inkább elütötte

Elkészült a belső jelentés arról a balesetről, amelyben az Uber önvezető autója halálra gázolt egy embert. Kiderült, a szenzorok érzékelték a szabálytalanul közlekedő gyalogost, de a rendszer „úgy döntött”, nem tesz semmit.

Kiszivárgott az Uber belső jelentésnek egy része arról a balesetről, amelyben a személyszállításban érdekelt és az Egyesült Államokban önvezető autókkal flottát üzemeltető vállalkozás egyik autója halálra gázolt egy nőt. A jelentést ismerők szerint az autó szenzorai érzékelték ugyan a gyalogost, de szoftver „úgy döntött”, hogy nincs szükség kitérésre, mert feltehetően hamis pozitívnak értékelte a szenzorjeleket.

Az estről korábban mi is beszámoltunk, már akkor is tudni lehetett, hogy a nő szabálytalanul tolta át a biciklijét az úttesten, mint ahogy a halálos balesetben közrejátszott az is, hogy az autóban ülő sofőr a telefonját nyomkodta a rendszer felügyelete helyett.

Egy önvezető Uber-autó – Forrás: Angelo Merendino (AFP)

A jelentés tartalmát közlő The Verge szerint az Uber vezetőségének is van felelőssége a balesetben, mert egyre inkább siettette az önvezető autók projektjét, a két biztonsági sofőr helyett egy lett, az autókba telepített számítógépek szenzorait felügyelő szoftverek gyalogos- és biciklisfelismerő képességének érzékenységét pedig annyira alacsonyra állították be, hogy a rendszer akkor se avatkozzon közbe, ha egy biciklit toló ember kerül a kocsi útjába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top