Szabadidő

Jövőre már a Holdon is telefonálhatunk

A német Vodafone a Nokiával, az Audival és a PTScientistsszel karöltve egy olyan korszakalkotó ötlettel állt elő, ami fejlettebb szintre emelheti a telekommunikációt: jövőre mobil-átjátszóállomást küldhetnek a Holdra a SpaceX rakéta segítségével.

Bár a világ számos pontján még mindig gyér a mobilhálózat lefedettsége, a Holdon jövőre akár 4G sebességgel is internetezhetünk. A német Vodafone és partnerei ugyanis arra készülnek, hogy egy alig 1 kilogramm súlyú mobilállomást telepítenek a felszínére.

Hogy miért van erre szükség? Kicsi a valószínűsége, hogy a jövőben a Holdra költöznénk, de hiszed vagy sem, az asztronautáknak is szükségük van gyors internetre. A mobilhálózat lehetővé tenné, hogy nagyobb távolságból is könnyen kommunikálhassanak egymással, valamint élőben követhetnék a holdjárók munkáját.

A csapat 2019-ben tervezi felküldeni az egységet egy SpaceX Falcon-9 rakéta segítségével.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy internetkapcsolatot telepítenek a Holdra. 2014-ben az MIT mérnökcsapata egy lézerrel kötötte össze az égitestet a Földdel, szupergyors hálózatot létrehozva.

Forrás: Futurism

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top