Szabadidő

Mit jelent egy háziállat a családi pénztárcának?

Kutyát vagy macskát, esetleg rágcsálót fogadni az otthonunkba fontos döntés egy család életében. A gondoskodás és felelősségvállalás jól begyakorolható minden szempontból. Fontos élmény és tanulás is egy gyermek számára, valamint jó apropó arra is, hogy pénzügyi téren is tanítsunk nekik pár újdonságot. Ha a házi kedvenc költségeinek alakulásába bevonjuk őket, később fiatal felnőttként is tudni fogják, hogy milyen anyagi vonzata van egy-egy döntésüknek.

Az állatok kitűnő társat jelentenek egy gyerek, de akár az egész család számára. A megfelelő kisállat, háziállat kiválasztása azonban komoly mérlegelést igényel. A lakáskörülmények, az időbeosztás, a gyerekek habitusa és a szülők tűrőképessége mellett az anyagi szempontok is fontosak. Így mielőtt döntenénk, érdemes gyermekünkkel együtt alaposan végiggondolni, hogy mit is jelent majd az új háziállat érkezése. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői arra buzdítják a szülőket, hogy tervezzék előre együtt a költségeket, hiszen ez egyszerre lehet élmény és tanulás is a kicsik számára, hiszen a gyerekeknek az efféle kalkulációk, pénzügyi tervezések nem jelentenek problémát, és ezzel praktikus és hiánypótló ismeret sajátítanak el, ami észrevétlenül beépülhet mindennapjaikba.

A legjobb társ a kutya, de törődésben és költségekben is komoly tényezőket kell átgondolniuk a gazdiknak. Ha egy közepes testű kutyára esik a választás, akkor az etetésre havonta minimum 8 ezer forintot kell számolni. A nélkülözhetetlen egészségügyi ellátás évente több mint 40 ezer forintba kerül. Ha éves költséggel számolunk akkor a családi költségvetésben közel 140 ezer forinttal kell tervezni.

A kiskutyák több odafigyelést és törődést igényelnek, mint a cicák

A cicák is nagyon szeretett házikedvencek. Ugyan kevesebbet esznek, de a számukra kínált száraz táp drágább, így éves szinten ugyanazzal a költséggel lehet számolni.

A cicák és a kutyák körülbelül „egy árban” vannak

Bevezetésként lehet egy kisebb állatkát gyermekünk gondjaira bízni. Egy tengerimalac vagy hasonló méretű rágcsáló tartása például jó bevezető lehet a kisállattartás alapjaiba. Az egyszeri beruházás a ketrec és berendezése 25 ezer forint körüli költséget jelent. A táplálás havonta 6 ezer forint, az egészségügyi ellátás pedig évi 10 ezer forintot jelent. Éves szinten tehát egy kisállat esetében 80 ezer forintot kell erre elkülönítenünk a családi kasszából.

Takarékos és cuki – a hörcsög jó “belépő” lehet a kisállattartás világába

A kisállatok sora végtelen: halak, hörcsögök, deguk, de már szakállas agámák vagy kaméleonok is lehetnek a gyerekek házikedvencei. A közös mindben az, hogy rajtuk keresztül felelősségvállalást, elköteleződést, mindemellett pénzügyi tudatosságot is taníthatunk gyermekünknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top