Szabadidő

Luxuséttermek miatt fenyegeti kihalás a világ legnagyobb kétéltűjét

Hamarosan eltűnhet a kínai vizekből a Föld legnagyobb kétéltűje, az óriásszalamandra. Az állatot az sodorta a kihalás szélére, hogy elkezdték megenni.

Négy évig kutattak Kína tartományaiban az óriásszalamandrák után, de a 19 vizsgált helyszín közül csupán négy helyen bukkantak élő példányokra, azok sem voltak őshonosak. A 170 millió éve nagyjából változatlan faj egyedei eddig békésen éltek Kína folyóiban és tavaiban, húsuk fogyasztása tabunak számított, de az elmúlt években ez megváltozott.

Az akár 1,8 métert és 50 kilogrammot is elérő szalamandrák húsát ínyencségnek tartják, noha védett állat. Egy-egy nagyobb példányért akár 10 ezer jüant (421 ezer forintot) is adnak.

Akár több száz évig is élhetnének az óriásszalamandrák

Azóta a világ legnagyobb testű kétéltűje vadon élő egyedeinek száma „katasztrofálisan zuhan”, természetes élőhelyükről szinte teljesen eltűntek, ezzel szemben több milliót tenyésztenek farmokon, hogy luxuséttermeknek adják el a húsukat. A négyéves vizsgálat alatt fellelt példányok is valószínűleg ilyen neveldékben felnőtt és szabadon engedett példányok voltak.

A kínai kormány fajfenntartási célból támogatja a tenyésztett példányok visszatelepítését a vizekbe, viszont a tudósok szerint legalább 8 óriásszalamandra-faj létezik, így a ki tudja, melyik fajhoz tartozó példányok véletlenszerű szabadon engedésével még nagyobb kockázatnak teszik ki az állatok fennmaradását.

A kínai tudományos akadémia kutatója, Csing Cse szerint az óriásszalamandra védelmi stratégiáját meg kell újítani – írja a BBC.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top