Szabadidő

Mesebeli kinccsel megrakott hajóroncsot találtak

Egyelőre azonban a tenger fenekén marad a 17 milliárd (!) dolláros vagyon.

Egyenesen Szent Grálként emlegetik azt a hajóroncsot, amelyet a Kolumbiához tartozó Baru-sziget partjainál találtak meg még 2015-ben. A San José nevű spanyol gályát azért jellemzik így, mert 17 milliárd dollár, vagyis több mint 4,5 billió forint (!) értékű kincset rejt – írja a Daily Mail.

A San José 1708. június 8-án süllyedt el 600 emberrel, 62 ágyúval és nem mellesleg rengeteg arannyal, ezüsttel és drágakővel a fedélzeten, amikor csatába keveredett egy brit hajóval a spanyol örökösödési háború idején.

A roncsra 600 méter mélyen talált rá egy nemzetközi kutatócsoport még három évvel ezelőtt egy víz alatti robot, a REMUS 6000 segítségével. A hajó pontos helye azóta is szigorúan titkos, mivel sokáig nem volt tisztázott, hogy melyik nemzetet is illeti meg hajó. Idén azonban az UNESCO felszólította a kolumbiai kormányt, hogy ne árusítsa ki a roncsot, így egyelőre a tenger fenekén marad a mesés kincs.

Fotó: HO / CULTURE MINISTRY / AFP

Fotó: HO / CULTURE MINISTRY / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top