Szabadidő

Ők a filmvászon leghíresebb németjuhászai

Az ember legjobb barátja a kutya, tartja a mondás, nem véletlenül. Az emberek és kutyák közötti szoros barátság a filmeseket is többször megihlette már. A kutyás filmek sikerét nem is kell nagyon magyarázni, négylábú barátaink elragadóak, igazi egyéniségek, amelyek ráadásul nagyon sok mindenre megtaníthatók. Összeállításunkban most a németjuhász hősökre koncentráltunk, íme néhány valós és fiktív sztáreb, amely garantáltan levesz a lábadról.

Mancs

Az egyik legismertebb magyar németjuhász kan mentőkutya, amely a 90-es években esztendőnként 120-150 mentésben is részt vett. Természeti katasztrófák, lavinák, földrengések sem riasztották el, összesen 27 országban küzdött azért, hogy minél több emberéletet megmentsen. Az egyik legsikeresebb küldetést 1999-ben egy törökországi földrengés alkalmával teljesítette, amikor egy napok óta a romok alá beszorult kislányt talált meg. Ezzel Mancs nemzetközi hírnévre tett szert, és minden idők egyik legjobb magyar mentőkutyájává vált. Életét és sikeres hőstetteinek történetét Pejó Róbert rendező örökítette meg 2014-es Mancs című filmjében.

A legendás Mancs emlékét szobor is őrzi. (Fotó: Wikipedia)

Jerry Lee

A legendás kutyatörténetek egyik ismert karaktere a hős rendőrkutya, Jerry Lee. A Kutyám, Jerry Lee című háromrészes alkotás Mike Dooley felügyelő és a rendőrkutya munkájába enged bepillantást. A humorral átszőtt filmben a két karakter kezdetben nem igazán szívleli egymást, többször is borsot törnek a másik orra alá, de amikor bevetésre kerül a sor, kiderül, hogy igazi csapatként működnek, olyanok, mint két elválaszthatatlan jóbarát. A trilógiában Jerry Lee, a tökéletesen kiképzett rendőrkutya, amelynek igazán jó orra van a kábítószerek kiszimatolásához, többször is bizonyítja rátermettségét.

A Kutyám, Jerry Leet sokan még „alámondásos” videón nézték. (Fotó: Tumblr)

Dita

Az AXN-en minden hétfőn dupla részekkel látható SEAL Team című katonai sorozatból sem hiányozhat a hős kutya, amely hihetetlen rátermettségével segíti a mindenre elszánt tengerészgyalogosok munkáját. Ditának az alkotók ugyanolyan fontos szerepet szánnak a sorozatban, mint a színészeknek. A kutya számtalan veszélyes küldetésre kíséri el a csapatot, akikkel nemcsak a filmvásznon, hanem a forgatások alatt is szoros kapcsolat alakult ki. A németjuhász Dita nagyon jól képzett, ha kell, sziklát mászik vagy helikopterből ugrik ki, de szabadidejében akár szörfözik is.

A kikapcsolódás még egy olyan kőkemény kommandósnak is jár, mint Dita. (Fotó: CBS)

Rin Tin Tin

Rin Tin Tin életét Danny Lerner 2007-es Rin Tin Tin című filmjében dolgozta fel, amelyben a világhírű német juhászkutya „gyermekkorát” ismerhetjük meg. Az édes kutyakölyökre gazdája, az amerikai Lee Duncan pilóta a világháború idején talált rá, amikor túlélőket kerestek egy francia város romjai között. Mivel a hadseregben komoly szabályok uralkodnak, amelyek értelmében hobbiból kutyát nem lehetett tartani, így kénytelen volt foglalkozni vele és kiképezni mentőkutyának. Rin Tin Tin ezt követően számtalan küldetésen vett részt, több ember is neki köszönheti az életét.

Rin Tin Tin a világ egyik legismertebb németjuhásza (Fotó: Tumblr)

Rex

Rex felügyelő minden idők legismertebb ausztriai sztárebe, amely hihetetlen szimatának köszönhetően segíti a bűnüldözők munkáját. A nagy sikerű filmsorozatot először 1994-ben mutatták be, és összesen 18 évadot élt meg. Ez idő alatt Rexnek több gazdája volt, akik mind haláluk miatt szálltak ki a szériából. A sorozat igazi európai különlegesség, mivel színhelyét 2008-ban Bécsből Rómába helyezték. 2008 és 2015 között összesen 8 olasz évad készült el, de 2008-ban, 2019-ben és 2013-ban is készültek epizódok olasz–osztrák koprodukcióban. Rexet elsőnek egy Reginald von Ravenhorst nevű kutya alakította, amely annyira fontos szereplője lett a sorozatnak, hogy a veszélyesebb jeleneteket dublőrrel forgatták. Egy idő után kiöregedett a szerepből, és az ötödik évadtól Rhett Buttler vette át a helyét, majd Henry, Nick és végül egy Achi nevű kutyus.

Ausztria egyik legnagyobb sztárja, Rex (j.). (Fotó: Tumblr)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top