Szabadidő

Szia, holnap megyek hozzád végrehajtani, ne engedj be!

Figyelmeztette a közelgő adóvégrehajtásról egyik ismerősét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyíregyházi munkatársa, aki azt javasolta, hogy ne engedjék be a házba a végrehajtót. A remek tanácsért három év börtönt is kaphat a tisztviselő.

Hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási és Nyomozó Ügyészség egy NAV-adóvégrehajtóként dolgozó kormánytisztviselő  ellen, aki figyelmeztette egy ismerősét a közelgő végrehajtásról.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádlott tavaly márciusban napi munkavégzése közben észrevette, hogy egy vállalkozó ismerősének több mint félmillió forint adótartozása van, melynek végrehajtására őt jelölték ki.

A vádlott a felettesének nem jelezte, hogy ismeri az adózót, ehelyett telefonon felhívta a vállalkozót, és tájékoztatta az aznapra tervezett foglalásról, valamint azt tanácsolta neki, hogy ha hozzátartozója otthon tartózkodik, ne engedje be a végrehajtót, vagyis őt, a kaput zárja be.

MTI Fotó: Mészáros János

Ezt követően a végrehajtó fel sem kereste a végrehajtás helyszínét, így a lefoglalásra sem került sor. Az ügyészség megjegyzi, hogy a vállalkozó ezt követően sem kapott észbe, a későbbiekben sem fizetett önként. Csupán akkor, amikor közel 4 hónap múlva nagy értékű autóját lefoglalták egy újabb végrehajtás alatt.

A hivatali visszaélés bűntettével megvádolt adóvégrehajtó akár 3 év szabadságvesztés büntetést is kaphat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top