Szabadidő

Így spórolhatsz a horvát autópályadíjakon

Ismét időszakosan emelkednek az autópályadíjak Horvátországban, viszont van egy trükk, amivel 21 százalékot lehet spórolni a költségeken.

Akár 21 százalékot is megspórolhat a horvát autópályadíjakon az az autós, aki vásárol egy ENC-készüléket. A szerkezettel egy pillanat alatt átsuhanhatunk az ENC feliratú autópálya-kapukon, megúszva a sorban állást. A kütyüt nagyjából 5000 ezer forintnyi kunáért lehet megvásárolni a fizető kapuk melletti irodákban, de több hazai vállalkozás is foglalkozik az ENC-készülékek bérbeadásával.

A HVG felhívja rá a figyelmet, hogy a horvát autópályákat kezelő vállalat idén is megemeli a nyári szezonban a sztrádák díját.

Június 15-től szeptember 14-ig 

  • a Zágráb–Split közötti autópálya-szakasz díja 200 kunára (8690 forint),
  • a Zágráb–Rijeka-útszakaszon 77 kunára  (3345 forint),
  • a magyar határtól a Zágrábig tartó autópálya díja 47 kunára (2042 forint) emelkedik.
  • Eszéktől Zágrábig 135 kunát (5865 forint) kell fizetni.

Az ENC-készülékeket legalább 100 kunával lehet feltölteni, és automatikusan levonódik róla az összeg, ahogy áthajt vele az autós az autópálya ENC-kapuján.

A szezonális díjak modelljét tavaly vezette be Horvátország a nyári, három hónapos időszakra, amikor megnő a forgalom az autópályákon az idegenforgalmi idény miatt – emlékeztet a HVG.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top