Szabadidő

Tovább drágul a repülés

Nemcsak a légitársaságok ügyeskedései miatt drágul a repülés, hanem a kerozin árának emelkedése miatt is. Idén sem lesz másként.

A magasabb olajár emeli a kerozin és a repülőbenzin árát, mivel ezek a termékek kapcsolatban vannak egymással – mondta az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

A szakértő elárulta, hogy a kerozin több más üzemanyagfajtával együtt a kőolajnál is érzékenyebb árazású, egy termékcsoportban van a dízellel és a fűtőolajjal. Erre a csoportra nagyobb a kereslet, ezért az áremelkedés nagyobb volt az elmúlt időszakban, és vélhetően nagyobb is lesz, mint a kőolajé. A légi közlekedés volumene évente 6-8 százalékkal nő, ez pedig kerozin-keresletnövekedést is okoz.

Ez is érdekelhet Megnézem

Pletser szerint a dinamikus keresletnövekedés fennmaradhat amiatt is, mert 2020-tól a globális hajózásban az alacsonyabb kéntartalmú üzemanyagok felé kell elmozdulni az új szabályozás miatt, ez is a dízel felé viszi a keresletet. Lehet, hogy a repülésnek a hosszú távú hajózás és teherszállítás lesz leginkább az ellenlábasa, ami miatt a kerozin ára jobban is nőhet.

Az elemző az InfoRádiónak kifejtette, kerozin általában érzékenyen reagál az olajár változására, ráadásul az árrés nőtt az utóbbi években.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top