Szabadidő

A kajaszállító robotok mutatják meg, hogy milyen kegyetlen az ember

A technológia rohamos fejlődését elnézve sokan elgondolkodnak, hogy mikor jöhet el a gépi apokalipszis napja, amikor a robotok átveszik majd az uralmat az emberek felett. Azok, akik rosszul bánnak az utcákon járó ételszállító robotokkal, valószínűleg nem járnak majd jól...

A Starship Technologies nevű céget 2014-ben hozta létre Ahti Heinla és Janus Friis, a Skype két alapítója, a vállalat robotok, azon belül is speciális szállítórobotok fejlesztésével foglalkozik. A technológiára komoly igény mutatkozik, amit az is alátámaszt, hogy a cég nemrég 25 millió dolláros befektetői csomaghoz jutott, hogy tovább tökéletesítsék a technológiát. Korábban az egyik nagy autógyártó támogatta őket 16 millióval, így kijelenthető, hogy Heinla és Friis jó úton járhatnak.

A legtöbb embert hidegen hagyja a robotok megjelenése (Fotó: Starship Technologies)

Az általuk kifejlesztett hatkerekű kis robotok 9 kamera valamint ultrahangos érzékelők segítségével navigálnak, sőt még a jelzőlámpák jelzéseit is képesek értelmezni, így nem fenyeget a veszély, hogy baleset áldozataivá váljanak. A Starship Technologies idén tavasszal állította tesztüzembe a robotokat a Szilícum-völgyben, ahol ételfutárként kezdték el használni a szerkezeteket. A robot teteje felemelhető, itt utazik a megrendelt étel a címzetthez. A cég robotjai egyébként a Google központjában is ott vannak, és ígérete szerint az év vége előtt legalább 1000 hasonló gépezettel bővíti majd a flottáját, így a kis robotok várhatóan Európában is megjelennek majd. 

Igen ám, de van egy kis probléma: Ahti Heinla nemrég a Business Insidernek nyilatkozva elmondta, hogy a robotok jelenlétét nem mindenhol fogadják kitörő örömmel. 

Mások kifejezetten megörülnek, ha meglátnak egy csendben guruló kis robotot (Fotó: Starship Technologies)

„A legtöbben örülnek a robotoknak, általában vidámságot szokott okozni a megjelenésük – mondta a cég alapítója. – Viszont vannak olyanok is, akik egyszerűen oldalba rúgják őket, amikor elhaladnak mellettük. Persze a robotjainknak ez nem probléma, egyszerűen tovább haladnak. Az ilyen embereknek viszont valószínűleg nehezen tudnak uralkodni magukon.”

A cég felmérést is készített: robotjaikkal eddig körülbelül 15 millió ember találkozott, ezek 80 százaléka teljesen közömbösen reagált a guruló dobozok megjelenésére, míg a többek jellemzően „rendkívül pozitív” hozzáállást tanúsítottak. Ettől függetlenül nem ez az első eset, hogy a Starship Technologies robotjait atrocitás éri: 2016-ban egy ismeretlen megpróbálta letépni az egyik gépükre erősített zászlót, miközben az épp egy címzetthez tartott. Heinla azonban nem tart tőle, hogy az efféle vandálok komolyabb kárt tennének a robotjaikban, ha pedig mégis, a szerkezet a kilenc kamerája mellett riasztóval is fel van szerelve, és a helyzetét bármikor meg lehet állapítani néhány centis pontossággal.

Van azonban olyan is, aki nem tudja megállni, hogy bele ne rúgjon a hatkerekű szerkezetbe (Fotó: Starship Technologies)

Az emberek robotokkal szembeni agresszióját egyébként már tudományos szempontból is vizsgálták: az Oszakai Egyetem tudósai 2015-ben beküldtek egy robotot egy bevásárlóközpontba, hogy a járókelők reakcióit megfigyeljék. Meglepő módon a gyerekek voltak a leginkább ellenségesek a robottal szemben: elállták az útját, beszóltak neki, vagy megpróbálták megrongálni. 

A mesterséges intelligencia és a robotok fejlődésével párhuzamosan egyre gyakoribbak az olyan vélemények, amelyek szerint nem lesz ennek jó vége: a Roko baziliszkusza nevű gondolatkísérlet szerint ugyanis ha egyszer megjelenik egy, az emberek képességeit minden szempontból felülmúló mesterséges szuperintelligencia, előfordulhat, hogy visszamenőleg büntetni kezdi majd azokat az embereket, akik nem segítették abban, hogy öntudatra tudjon ébredni. Figyelembe véve, hogy erre van némi esély az előttünk álló évtizedekben, azoknak, akik most megrugdosták a Starship Technologies robotjait, lehet, hogy kellemetlen meglepetésben lesz majd részük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top