Szabadidő

Ők a leghíresebb nyomozók „jobb kezei”

A legtöbb nyomozó nem egyedül dolgozik, persze mindig akadnak kivételek, gondoljunk csak Kojakre vagy Columbóra. Segítőik általában közvetlen kollégáik, mint például Mulder és Scully esetében, vagy csapatban dolgoznak, akárcsak a CSI helyszínelői vagy a SEAL Team tengerészgyalogosai. Akadnak azonban olyanok is, akiket civilek támogatnak a bűnesetek felgöngyölítésében. Íme egy kis ízelítő, amelyből megismerheted azokat a nyomozópárosokat, ahol az egyik fél civilként csatlakozott a bűnüldözés világába.

Dr. John Watson

Sir Arthur Conan Doyle klasszikus regénye már sokszor megihlette a filmeseket. Sherlock Holmes és Watson karaktere nemcsak a filmekben, hanem a sorozatokban is újra meg újra visszatér. Megunhatatlan páros, akiket olyan híres színészek formáltak meg, mint Robert Downey jr., Jude Law, Benedict Cumberbatch, Martin Freeman vagy Lucy Liu. (Igen-igen, a korszakok mellett a készítők a karakterekkel is sokat kísérleteznek.) Egy azonban örök, Sherlock legfőbb segítője – legyen nő vagy férfi – Watson, aki Sherlockot munkája mellett abban is segíti, hogy morális és etikai szempontokat is szem előtt tartson a nyomozásai során. És bár Watson eredeti végzettsége szerint katonaorvos, kiváló rendőrségi kapcsolatai komoly segítséget jelentenek a rejtélyes esetek megoldásában. Igazi hű társ és barát, aki igyekszik a kissé furcsa zsenit a földön tartani.

A leghíresebb detektívet, Sherlock Holmest és hű segítőjét Dr. Watsont számtalan szereposztásban eljátszották már (Fotó: Tumblr)

Harley Carter

Az AXN-en vasárnaponként látható Carter című sorozat főhőse, Harley Carter, a kisvárosi srác, aki egy detektívsorozat főhőseként óriási karriert futott be Hollywoodban. A fényűző partikat, a munkahelyi stresszt és felesége hűtlenségét azonban nem tudja kezelni, és egy nyilvános idegösszeomlás rádöbbenti arra, hogy a hollywoodi álom neki a rémálmot jelenti. Átértékelve eddigi életét úgy dönt, hazaköltözik szülővárosába, ahol a színészként megszerzett detektívtapasztalatait kamatoztatva segíti az egyébként nyomozóként dolgozó gyermekkori barátja munkáját. A színészi tapasztalások mellett az igazság érdekében egyedülálló humorát és népszerűségét is latba veti.

Harley Carter egy detektívet játszó színészből lett igazi nyomozó (Fotó: AXN)

Patrick Jane

Teresa Lisbon és Patrick Jane lassan kibontakozó szerelmi története nézők millióit ültette a képernyők elé. A mentalista című sorozat műfaját tekintve nem romantikus alkotás, az írók azonban mégsem hagyhatták a két teljesen eltérő személyiséggel rendelkező főszereplő közötti szikrát kialudni. Teresa igazi jó kislány, aki mindig a szabályokat tekinti az elsőnek, még akkor is, ha ezzel lassítja a nyomozás menetét. Ezzel szemben Patrick egy intuitív személyiség, aki korábban természetfeletti képességeit népszerűsítve turnézott az államokban. Egy alkalommal különleges képességeit felhasználva besegített a rendőrségnek, az akció azonban balul sült el, és a sorozatgyilkos Patrick egész családját meggyilkolta. Az események felrázták a kicsit pökhendi sztárt, aki úgy döntött, különleges képességeit nemes célokra használja a jövőben. Így állt be a rendőrséghez segítőként, és így nyerte el végül a boldogságot Teresa oldalán.

Teresa Lisbon a Mentalista elmaradhatatlan partnere (Fotó: Tumblr)

Richard Castle

A két ellentétes főhős először ki nem állhatja egymást, de a végére rájönnek, nem élhetnek egymás nélkül. Ismerős történet, ugye? Gondoljunk csak a Castle című sorozatra, az igazságért küzdő Kate Beckett nyomozó és a népszerűséghajhász Richard Castle párosára. Kate eleinte egyszerre találja kibírhatatlannak, mégis vonzónak a híres írót, akit a rendőrség arra kér fel, hogy legyen segítségükre egy nyomozásba, amelyben a gyilkos Castle egyik könyve alapján öli meg az embereket. Az éppen írói válságban szenvedő Castle megragadja a lehetőséget, és csatlakozik a nyomozók csapatához. Szándékai persze nem teljesen önzetlenek, új könyvsorozat megírását tervezi, amelyben a főhős karakterét nyomozótársáról Kate Beckettről formázná meg. A folyton civódó páros a kényszerű közös munka kapcsán számos ügyet felgöngyölít, miközben egyre jobban megismerik egymást. Kate sem tudja tovább titkolni vonzódását és a két főhős minden kockázat ellenére a negyedik évad végén egymásra talál.

Richard Castle 8 évadon át keserítette Kate Beckett nyomozó életét (Fotó: Tumblr)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top