Szabadidő

Ezek a veszélyek leselkednek a gyerekekre a szünidőben

Közeleg a szünidő, a gyerekek végre kiszabadulnak az iskolapadból. Előkerülnek a biciklik, gördeszkák, görkorcsolyák, a strandok megtelnek, a játszótereken pedig reggeltől estig zajlik az élet. Számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy a gyermekek minél több időt tölthessenek a friss levegőn, ám ebből adódóan a sérülések, kisebb-nagyobb balesetek száma is megnövekszik ebben az időszakban. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

„A nyári szünet a gyerekek számára egyet jelent a szabad játékkal, kalandokkal, izgalmas programokkal. A szigorú napirendet felváltja a kötetlen szórakozás, a gyerekek pedig nehezen tudják levezetni a felszabaduló energiákat. Fáradhatatlanok, de figyelmetlenebbek is, a játék hevében pedig gyakran nem tudják felmérni a veszélyhelyzetet. Sajnos gyakrabban éri őket sérülés, baleset, ezért nekünk, felnőtteknek fokozottabban kell rájuk figyelnünk, tapasztalataink szerint ugyanis a balesetek nagyon sok esetben odafigyeléssel elkerülhetők lennének. Ha megtanítjuk nekik a legfontosabb közlekedési szabályokat, és felhívjuk a figyelmüket a lehetséges veszélyekre, azzal sokat tehetünk testi épségükért” – mondta dr. Kálovics Tamás, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza.

Melyek a leggyakoribb nyári gyerekbalesetek?

Napégés, napszúrás: gyerekek esetében fokozottan kell ügyelnünk a napvédelemre, még akkor is, ha csupán sétálni, vagy a játszótérre megyünk! Mindig kenjük be őket magas faktorszámú fényvédővel, a fejükön legyen egy könnyű sapka. Dél és három óra között pedig inkább pihenjenek, vagy játsszanak a hűs szobában, és semmiképp se tartózkodjanak a tűző napon.

Folyadékhiány: a játék hevében a gyerekek gyakran elfelejtenek inni. Ezért, ha elmegyünk valahová, mindig legyen nálunk innivaló – lehetőleg víz –, amellyel rendszeresen megkínáljuk őket. Már néhány korty is elegendő, hogy elkerüljük a folyadékhiány miatti kellemetlen tüneteket, mint például a fejfájást.

Csípések: a szabadtéri játékok és programok során gyakrabban fordulhat elő méh-, darázs-, szúnyog-, kullancs-, vagy hangyacsípés. Ha gyerekünk nem allergiás, elegendő a helyi kezelés. Ám, ha tudjuk, hogy a csípés allergiás reakciót válthat ki, legyünk sokkal óvatosabbak. Ha mégis megtörtént a baj, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha gyermekünk táborozni megy, hívjuk fel a táborvezetők figyelmét az allergiájára! Esténként mindig nézzük át őket, hogy nincs-e bennük kullancs.

Horzsolások, ütések, esések: bármennyire is igyekszünk megóvni gyerekünket, nem telhet el a nyár kisebb sérülések nélkül. Biciklizés és gördeszkázás közben adjunk rájuk térd- és könyökvédőt, bukósisakot és zárt cipőt, így csökkenthetjük az esetleges sérülések mértékét. Ha fürdőruha helyett pólóban és nadrágban kerékpároznak, kisebb felületen horzsolhatják le magukat.

Törések: elég egy rossz mozdulat mászókázás, focizás vagy bringázás közben, és a kellemes játék akár veszélyes is lehet. Ha a sérülés komoly fájdalommal, duzzanattal jár, mindenképp forduljunk szakorvoshoz, aki megállapítja, hogy zúzódásról vagy törésről van-e szó, és ennek megfelelően ellátja a gyereket. Fejsérülés esetén ne várjunk, keressük fel a legközelebbi kórházat. Legyünk körültekintők a trambulin használatakor is, egy rossz ugrás vagy érkezés során nemcsak a végtagok sérülhetnek csúnyán, hanem komoly fejsérülést is szerezhetnek. 

Vízi balesetek: nyáron sajnos gyakran lehet hallani vagy olvasni tragikus kimenetelű vízi balesetekről. Nagyon fontos, hogy gyerekünket sose engedjük felügyelet és megfelelő óvintézkedések nélkül a vízbe, főleg akkor, ha nem jó úszó. Magyarázzuk el nekik, hogy miért annyira veszélyes a természetes vizekbe fejest ugrani vagy mély vízbe ugrálni a vízibicikliről. 

Közlekedési balesetek: nyáron a közlekedési balesetek száma is megnő. A gyerekek leggyakrabban körültekintés nélkül lépnek le az úttestről, vagy szaladnak ki a busz mögül, de kerékpáros gázolás is okozhat végzetes kimenetelű sérülést. Hogy elkerüljük a bajt, a szünidő kezdetén ismételjük át gyermekünkkel a legfontosabb közlekedési szabályokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top