Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Így válhat utólag rémálommá a horvátországi nyaralás

Horvátország megelégelte a parkolást félvállról vevő turisták tízezreinek potyázását, és elkezdte határon túl is behajtani a büntetéseket. Azok is számíthatnak ajánlott levélre, aki öt évnél régebben parkoltak szabálytalanul Horvátországban, mert ott másként számítják az elévülési időt.

Sorra kapják a felszólító leveleket egy horvát ügyvédi irodától azok a magyarok, akik tilosban vagy fizetés nélkül parkoltak Horvátországban. Nem biztos, hogy ebben az évben, ugyanis van, aki hét évvel ezelőtti parkolási vétség miatt kapott ajánlott levelet. A felszólítások összegét a levél lefordítása, az autó tulajdonosának felkutatása akár 250 euró fölé is emelheti, míg a tényleges bírság összege ehhez képest elenyésző.

A jelenség annyira általános, hogy több magyar ügyvédi iroda honlapján már külön menüpont van a horvát parkolási felszólítások miatt.

Horvátországban kicsit másként értelmezik az elévülés szabályát, ami ugyanúgy öt év, mint Magyarországon, csak azt nem a szabálysértés elkövetésének dátumától, hanem fizetésre kötelezett autós beazonosításától számítják. Így ha évekbe telik beazonosítani valakit, akkor csak évekkel később kapja meg a felszólítást.

A felszólításokat érdemes komolyan venni, mert egy esetleges peres eljárásban a kötelezettnek kell bizonyítania, hogy érvényesen parkolt. Ha nem sikerül, akkor ráterhelik a peres eljárás költségeit is, ami a bírság összegén felül 500 euró is lehet.

A HVG azt tanácsolja, hogy minden esetben szabályosan parkoljunk Horvátországban, készítsünk fotót a parkoló autóról és a parkolójegyről is, így lesz bizonyítékunk egy jogtalanul kiküldött felszólítás ellen. Ha viszont valóban potyáztunk a nyaralás alatt, akkor fizessünk.

Címlap

top