Szabadidő

Tihanyra leszállt a lila köd

Elstartolt a levendulaszüret. Kimerítő képriporttal jöttünk vissza.

Elindult a XIV. Tihanyi Levendula Fesztivál és a szedd magad aratás, ami a készlet erejéig tart.  Utóbbira idén is rengetegen látogattak el, és a forróság ellenére kitartóan gyűjtögetett minden korosztály.

Hazánkban a valódi francia levendula (Lavandula angustifolia) termesztése terjedt el. Itt, Tihanyban Bittera Gyula gyógynövényszakértő jóvoltából 1924-ben indult az ültetvények telepítése. A különleges klímával rendelkező félsziget beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A tihanyi francia levendula illóolaj-tartalma állítólag meghaladja a francia ültetvényeken található növényekét.  A tihanyi levendula nagyon népszerű, a tőzsdén is jegyezték, az itteni levendulaolajnak és egyéb termékeknek nagy keletje van Németországban és Amerikában is. A levendula egyébként szinte mindenre jó, hagyományosan illatosítószer, dekoráció, a teája idegnyugtató, altató hatású, étvágyjavító, felfúvódás ellen is használható, melankóliát, migrént lehet vele megszüntetni. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Jótékony hatását szerencsére újra felfedezi a nagyközönség, egyre több szappan, illóolaj, levendulát tartalmazó étel készül belőle. Mediterrán éghajlatot kedvelő, kényes növényként tartják számon, ennek ellenére sok helyen megterem itt, Magyarországon is. A levendulavirágokat akkor kell levágni, mikor félig nyitott állapotban vannak, ilyenkor a legintenzívebb az illatuk, és legmagasabb az illóolaj-tartalmuk. Idén ezért egy héttel a Tihanyi Levendula Fesztivál előtt, június 15-én startolt el az aratás. Mutatjuk.

Megnézem
Összes kép (29)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top