Szabadidő

Tömegével pusztulnak a tengeri madarak fiókái a műanyag miatt

A BBC friss dokumentumfilmjéből kiderült, hogy a fiókákat a felnőtt madarak etetik meg a műanyagszeméttel, mert azt hiszik, élelem.

„Egyszerűen sokkolt, hogy milyen sok tud kijönni egy fiókából” – idézi a BBC Liz Bonnint, annak a kutatócsoportnak az egyik tagját, akik az Ausztrália melletti Lord Howe-szigeten mentik a tengeri madarakat. A munkájukra mindennél nagyobb szükség van, kiderült ugyanis, hogy a felnőtt madarak egyéb élelem híján műanyagszeméttel etetik a fiókáikat.

Ezek a madarak ragadozók. Mindent megesznek, ami eléjük kerül, és képtelenek megkülönböztetni a tengerben található műanyagot a nem műanyag zsákmánytól” – magyarázza a biológus. Hozzáteszi, a helyzetet súlyosbítja, hogy a felnőtt madarak még vissza is viszik a műanyagot a fészkükbe, hogy azzal etessék meg a fiókáikat is.

„Volt, hogy 90 darabot öklendezett fel egy, de találtunk olyan – már halott – madarat is, amelynek a gyomrában 250 darab műanyagdarab volt. Ruhacsipeszek, fogkefék, csupa olyan dolog, amelyek helyett akár sokkal természetbarátabb anyagból készült eszközöket is lehetne használni” – meséli Bonnin. A biológus és kollégái most azt csinálják, hogy fészekhagyás előtt megfogják a fiókákat, és kimossák a gyomrukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top