Szabadidő

„Ezt mindenképpen tanítsd meg a kutyádnak” – videó

„Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!” – Konrad Lorenz véleményével nyilván sokan egyetértenek, a kutyával azonban foglalkozni is kell. Ezt sok gazda nem méri fel, és éppen ebből adódnak a problémák. A kutya társ, barát, de időt és energiát kíván, a tartása pedig pénzbe kerül. Szakembereket kérdeztünk arról, hogyan kell okosan kutyát tartani.

Sokat kell foglalkozni vele, ha beteg, akkor orvoshoz kell vinni, meg kell tanítani a társas viselkedés alapjaira, vagyis szocializálni kell, és megfelelő módon kell bánni vele, kutyaként, nem pedig gyerekként, emberként. Tanácsot kell kérni, mielőtt kutyatartásra adjuk a fejünket, hogy milyen fajta kutya a megfelelő társ számunkra, lakásban vagy házban akarjuk-e tartani, gyerek mellé vagy idős emberek közelébe érkezik, meg kell kérdezni, hogy milyen fajtatulajdonságai vannak, mennyi törődést és munkát igényel. És a felelős gazdának pontosan tudnia kell azt is, hogy mit tilos megetetni egy kutyával, ugyanis akár bele is halhat bizonyos ételekbe, összetevőkbe.

A séta a szocializáció alapja

Az Őrmezői Kutyaiskola dolgozói egyöntetű véleményen vannak: lehet örökbefogadott kutyát választani, lehet tenyésztőtől kutyát venni, de mindenképpen meg kell tanítani olyan minimális alapokra, amivel el lehet vinni biztonságosan sétálni, emberek közé, más kutyák társaságába, mert különben bajok lesznek az állattal. Mindez nem vesz sok időt igénybe, napi 10-15 percet jelent, néhány héten keresztül. A kutyaiskolák éppen ezért, illetve ezért is vannak, ott segítenek a gazdának és a kutyának megtanulni az alapokat vagy akár sokkal többet is.

Az Őrmezői  Kutyaiskolában kutyanapközi is működik, azok a gazdák, akik egész nap távol vannak, és nem szívesen hagyják egyedül ilyen hosszú időre a kedvencüket, kihozhatják ide, és garantáltan jól érzi majd magát. Kresák Ágnes és kollégái minden napközis kutyát név szerint ismernek, és még a viselkedésproblémásokkal is speciálisan tudnak foglalkozni. Az oktatók mindegyikének van több saját kutyája is, más-más fajtából, így aztán róluk tényleg el lehet mondani, hogy éjjel-nappal kutyáznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top