nlc.hu
Szabadidő
Megjelentek a Börzsöny „nyári Mikulásai”

Megjelentek a Börzsöny „nyári Mikulásai”

Július első napjaival megérkeztek a Börzsöny „nyári Mikulásai”, a keresztcsőrű madarak, akik a jó toboztermés reményében lepik el a vidék erdeit.

Mi más jelezhetné a Börzsönyben a nyár kezdetét, mint a keresztcsőrű madarak (Loxia curvirostra) megjelenése. A Duna–Ipoly Nemzeti Park beszámolójából kiderül, hogy a pintyfélék július első napjaiban érkeznek hozzánk a Kárpátok felől, sokszor – főként a jó toboztermést ígérő években – nagyobb csapatokban lepve el a fenyveseket.

Hím keresztcsőrű – Forrás: Duna–Ipoly Nemzeti Park

„A hímek mint kis »nyári Mikulások« ragyognak piros tollazatukkal a zöld fenyőágak között, bár a fény-árnyék játék miatt egyáltalán nem olyan feltűnők, mint amilyennek elsőre gondolná az ember” – írja Selmeczi Kovács Ádám, a nemzeti park tájegységvezetője. A tojó madarak zöldes színezetűek, míg a friss tollazatú ez évi fiatalok csíkos tollruhát viselnek.

Nevüket speciális csőrükről kapták, mert egymást keresztező végű csőrrel rendelkeznek, így játszi könnyedséggel törik fel a tobozokat, hogy hozzáférjenek. az energiát jelentő maghoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top