Szabadidő

Ováció a reakció – ismerd meg Szilajka Erzsébet kavicsművész alkotásait!

Igazi életképek, szívmelengető kompozíciók, és mindez kavicsokból. Az eredetileg szociálpedagógus és hitoktatói végzettségű Szilajka Erzsébet gyerekkora óta imád rajzolni, képezi magát, egy éve pedig megmutatta a nyilvánosságnak is kavicsképeit.

Szilajka Erzsébet a barátai és a családja folyamatos noszogatására vágott bele abba, amit mindig is szeretett volna, és elkezdett kavicsképeket készíteni. Igazi kis csodák kerülnek ki a keze alól, és ami nagyon fontos: ő sosem változtatja meg a kavicsok eredeti alakját, éppen fordítva, a megfelelő formájú kavicsot keresi meg a kompozícióhoz.

Hogy mit lehet kezdeni egy tonna kaviccsal? Mutatjuk!

„Gyerekkorom óta elbűvölnek a kavicsok formái, mintái. A gyűjteményem nagyon régi, és bár az utóbbi évben sokat elhasználtam belőle, még mindig van vagy tíz, arasznyi magas falú almásrekeszem tele kavicsokkal, közben pedig természetesen folyamatosan gyűjtöm az újabbakat is. Az első kavicsképemet egyszerűen kicsempésztem a nappaliba, és vártam, hogy a családom mit szól hozzá.”

„Ováció volt a reakció, és biztattak a barátaim is, hogy vágjak bele, mutassam meg a világnak, milyen klassz dolgokat lehet kavicsokból készíteni. Egész életemben olyan ajándékokat adtam általában, amit magam készítettem, képeket, rajzokat, megszokták a barátaink, hogy szívesen kézműveskedem. Mióta megrendelésre dolgozom, felgyorsultak az események, és néha heteken keresztül is kutatom az épp megfelelő formájú kavicsot, mert elég extrém kérések is vannak.”

„Nemrégiben például vissza is kellett utasítanom egy megrendelést, mert sehol sem találtam Forma–1-es autóra hasonlító kavicsot. De kaptam már felkérést pékné ábrázolására is, amin sokat törtem a fejem. Végül jól sikerült, találtam megfelelő formájú alapanyagot.”

„A kép hátterét megfestem, ez egy rusztikus falapra kerül, a tetejére pedig lukakat fúrok, azoknál fogva lehet fellógatni. Vannak olyanok, akik bekereteztetik a kész munkáimat, az is nagyon szép tud lenni, csak meg kell találni a képhez illő keretet. Sokat tanulok, képezem magam, fejlődik a festészetem, a színlátásom, térlátásom, a vizuális fantáziám.”

„Az a legjobb ebben, hogy nekem is örömet okoz, és annak is, aki kapja. Remélem, hogy sikerül egy kis boldogságot, vidámságot vinni a mindennapjainkba.”

„Aki azt hiszi, hogy ezek a képek hipp-hopp elkészülnek, annak csalódást kell okoznom, mert minden egyes kavicsért le kell hajolni, meg kell mosni, szárazra kell törölni, szóval van munka bőven. A legnagyobb fejtörést pedig szinte mindig a megfelelő alak megtalálása okozza. Van, hogy órákig keresem, bár az is előfordul, hogy egy pillanat alatt rálelek.”

A képeket nézegetve szinte hihetetlen, hogy milyen elképesztően élethű formák, képek, jelenetek alakulnak ki az utcán heverő kavicsokból. Meglátni bennük a lehetőséget, kompozíciót varázsolni belőlük pedig mindenképpen csak kreativitással és tehetséggel lehet. Reméljük, neked is mosolyt csalnak az arcodra ezek az alkotások!

Erzsinek augusztus 17-én kiállítása is nyílik Budapesten az Aranytíz Kultúrházban, amely aztán egészen szeptember 15-ig látogatható lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top