Szabadidő

Miniversum: Európa egyik legnagyobb terepasztala mellett még az irányítás is a te kezedben van

Fél nap alatt bejártuk Magyarországot, Ausztriát és Németországot Budapesttől Leuchtenburgig, és bármikor újra megtennénk, annyi érdekesség és látnivaló vár a Miniversumban.

Az első dolog, ami eszembe jutott, amikor beléptem a Miniversum birodalmába, hogy lehetetlenség egy alkalommal végigjárni az egészet, legalábbis akkor, ha az ember szeretné alaposan szemügyre venni. A miniatűr városok rengeteg érdekes és vicces részletet rejtenek, mint a rendőri intézkedés egy kis bécsi utcában vagy a birodalmi lépegető a soproni lakóházak között, így hát érdemes jobban belekukkantani az utcarészletekbe (én még a DeLoreant is megtaláltam, pedig az tényleg nincs szem előtt). 

Lenyűgöző az aprólékosság, ahogy struktúrát adtak az utcabútoroknak, és megfestették a kis emberkéket. Nincsenek ismétlődések, minden szereplő tökéletesen belehelyezkedik a szituációkba. Van baleseti helyszínelés, esküvői menet a soproni Nagyboldogasszony-templom előtt, búvárok a tatai Öreg-tóban, sőt még egy utcai demonstrációba is belecsöppenhetünk az Andrássy úton. Az élményt az teszi igazán teljessé, hogy az asztalokon elhelyezett gombok segítségével mozgathatjuk a járműveket, felvillanthatunk lámpákat, és hangokat is kelthetünk. A gyerekek imádják az interaktív terepasztalt, mindent megnyomogatnak, és kíváncsian figyelik, mi történik a miniatűr városkában. Persze láttam lelkes vasútmodellező apukát is, akire türelmesen várt a család, amíg a mozdonyokkal játszott, de fontos kiemelni, hogy nem csak a vasútmodellezőknek szól a kiállítás. Én személy szerint annyira elvesztem a részletekben, hogy bele is telt némi időbe, mire észrevettem a fel-le zakatoló vonatokat, amelyek egyébként a Nyugati pályaudvarról indulnak, majd a Tata–Pannonhalma–Győr–Nagycenk vonalon távoznak hazánkból, és Burgenland, Bécs, Melk, illetve Dürnstein érintésével haladnak át Ausztrián, végül pedig Eisenachot, Wartburgot, Rothensteint, Uelzent és Leuchtenburgot is bejárják Németországban. 

Megnézem
Összes kép (31)

Európa egyik legnagyobb terepasztalának az Andrássy úton álló impozáns Krausz-palota ad otthont, amelyet 2013-ban vehettek át a kivitelezők. A 300 négyzetméteres asztalon 1:87-es kicsinyítésben csodálhatjuk meg a 14 települést, több száz épülettel, járművel és több ezer figurával együtt. A Miniversum 9 hónap alatt készült el, a munkában mintegy 30 makettező és modellező vett részt. 40 egyedi makett külső műhelyekben készült, ilyen a Vajdahunyad vára, a Hősök tere és a Nyugati pályaudvar. Érdekesség, hogy kifelé menet megcsodálhatjuk a hatalmas vezérlőt is, ahol a karbantartók felügyelik a kiállítást.

A Miniversum Vakáció programsorozat keretében augusztus 31-ig minden hétköznap tematikus programokkal várja a családokat a Miniversum. A kínálatban a mesenap és a játéknap mellett a vonatok napja, közlekedési nap és a járművek napja is szerepel. Ilyenkor az adott nap tematikájába illeszkedő kvízjátékban is kipróbálhatják magukat a látogatók, a gyerekek pedig kézműves foglalkozásokon elkészíthetik kedvenc mesefiguráikat, vonatukat vagy közlekedési eszközüket is. A Miniversum a nyári szünetben meghosszabbított nyitvatartással, 9–19 óra között várja látogatóit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.