Szabadidő

Ilyen tragikusan még nem mentettek orrszarvút

Kenyában 14 orrszarvút akartak megmenteni, csak hat élte túl a műveletet.

Valami nagyon félrement a Kenyai Vadvédelmi Szolgálatnál (KWS), miután kísérletet tettek arra, hogy 14 keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis) áttelepítsenek a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén.

A művelet során ugyanis 8 állat elpusztult, az előzetes vizsgálat szerint sómérgezésben.

Az áttelepítést felfüggesztik, az életben maradt állatokat szoros megfigyelés alatt tartják, és fegyelmi eljárás indul, ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres áttelepítést hajtott végre, és a mostanihoz hasonló kudarcra több mint egy évtizede nem volt példa. 

A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális katasztrófának nevezte a nagy fanfárral végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget. „Rendkívüli aggodalmának” adott hangot a WWF Kenya is. 
    
Kenyában él a világ még meglévő keskenyszájú orrszarvúinak 80 százaléka, a tavalyi adat szerint 745 példány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top