Szabadidő

Újra járhatnak focimeccsre az iráni nők

Eltörölték a 39 éves tilalmat.

Haszan Róháni iráni elnök engedélyezte, hogy az iráni nők ismét járhassanak labdarúgó-mérkőzésekre – közölte a ISNA félhivatalos helyi hírügynökség hétfőn.

Haszan Róháni még május végén kezdeményezte, hogy oldják fel a nők számára elrendelt stadionlátogatási tilalmat. A mostani döntéséről az államfő jegyzékben tájékoztatta az illetékes tárcát. Maszud Szoltanifár sportügyi miniszter viszontválaszában útmutatást kért, hogy a tilalom feloldásának fényében a továbbiakban miként járjanak el.

A kérdésben irányváltás történt a vallási vezetők körében is. Az őskonzervatív muszlim vallási vezetők ugyanis azon a véleményen voltak, hogy a nőknek nincs helyük a futballstadionokban, ahol a férfiak annyira felhevülnek, és ilyenkor „útszéli szavakat” kiabálnak. Most azonban Abbász Ali Kadkodei, az állam iszlám jellegén őrködő, jelentős befolyással rendelkező, 12 tagú Őrök Tanácsának szóvivője már úgy nyilatkozott, hogy a teljes tilalomnak nincs többé értelme.

Fotó: Benjamin CREMEL / AFP

Iránban 39 éve nem engedik be a nőket a stadionokba. A tilalmat az 1979-es iszlám forradalom után vezette be az ország vallási vezetése. Az elmúlt hónapokban egyre többen tiltakoztak a nőket a stadionlátogatástól eltiltó rendelkezés ellen, különösen az Oroszországban tartott 2018-as labdarúgó-világbajnokságra, illetve a vallási kérdésekben Iránnál is konzervatívabbnak tartott Szaúd-Arábiára tekintettel. A rijádi vezetés ugyanis nemrég lehetővé tette a nőknek a meccseken a szurkolást.

Ez is érdekelhet Megnézem

Maszumeh Ebtekar iráni alelnök korábban azt javasolta, alakítsanak ki külön szektorokat a nőknek vagy a családoknak az iráni stadionokban, hogy így vessenek véget a tilalomnak. A muszlim vallási vezetés azonban elvetette ez utóbbi indítványt.

Az áttörés végül júniusban következett be, amikor egy teheráni stadionban kivetítőn már a női rajongók is nézhették az iráni válogatott spanyolok elleni világbajnoki mérkőzését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top