Szabadidő

Szó szerint vízi bicklivel halássza a műanyagot a folyókból ez a férfi

Különleges járművével szeretné felhívni az emberek figyelmét a műanyag-hulladék egyre aggasztóbbá váló jelenségére egy brit férfi, aki üzleti tanácsadóból lett eltökélt környezetvédő aktivista.

Dhruv Boruah a barátaival vitorlázott Rio de Janeiróból London felé egy vitorlásversenyen, amikor a semmi közepén két, műanyag szemétbe gabalyodott teknősre lettek figyelmesek. Bár az állatokat sikeresen megmentették, Boruah-t nem hagyta nyugodni az élmény, és elhatározta, hogy tesz valamit a környezetszennyezés sajnos egyre súlyosabb problémát okozó formájának visszaszorítása érdekében.

Amint hazaért Londonba, egyből munkához látott: bambuszrudakból ácsolt egy biciklit, amelynek a két oldalára két sárga tartályt erősített, majd mindezt kiegészítette egy kormánylapáttal, a pedálokat pedig lapátkerékkel kötötte össze. Ezután egy-egy halászhálót akasztott a különös tákolmány két oldalára, és nekilátott London csatornáin „vízibiciklizni”.

Dhruv Boruah akció közben (Fotó: Dhruv Boruah/Facebook)

Persze, azt ő maga is tudja, hogy egyedül képtelenség lenne megtisztítani a brit főváros vízeit a műanyagtól, de nem is ez a cél, hanem, hogy párbeszédet kezdeményezzen a tagadhatatlanul feltűnő vízi járművet megbámuló járókelőkkel.

„Nagyon könnyű így beszélgetésbe elegyedni másokkal, így beszélhetek nekik a munkámról, a műanyag hulladékról és arról, hogy mindez itt kezdődik, a londoni csatornákon” – mondta Boruah a CNN hírcsatornának nyilatkozva.

A férfi The Thames Project nevű kezdeményezése keretében nem csak a vízibringával közlekedik, hanem rengeteget egyeztet önkormányzatokkal, cégekkel és helyi közösségekkel, igyekszik őket arra bátorítani, hogy csökkentsék a műanyag-felhasználásukat.

A lelkes aktivistát ma már egyree többen elkísérik hulladékgyűjtő körútjaira (Fotó: Dhruv Boruah/Facebook)

Boruah korábban üzleti tanácsadóként dolgozott és saját elmondása szerint sokszor napi 14 órát töltött a számítógépe előtt.

„Aztán feltettem magamnak a kérdést, hogy mikor láttam utoljára a csillagokat – mondta az aktivista. – Arra való a szemem, hogy a képernyőt bámuljam, vagy arra, hogy az esti égboltot?”

Boruah körülbelül egy éve kezdte a munkát a Temze mellékágain, ma pedig már a szigetország más folyóihoz is ellátogat. Természetesen biciklivel megy, a hátán egy hátizsákkal, amelyben a kétéltű bringa alkatrészeit szállítja. Amikor megérkezik a helyszínre, bő fél óra alatt alakítja át járgányát vízibiciklivé. Mára egész mozgalom alakult ki körülötte, a lelkes önkéntesek kenukkal és csónakokkal kísérik, és segítik a munkáját.

A férfi elmondása szeirnt egy-egy ilyen alkalommal óriási mennyiségű szemetet halásznak le a folyók felszínéről. Egy birminghami akciójuk végére körülbelül 275 kilogramm műanyag hulladékot gyűjtöttek össze.

„Mindenkinek foglalkoznia kellene a problémával, mert ez hatással van az egészségünkre és a gyerekeink egészségére is – hangsúlyozta Boruah. – Csak azt nem értem, hogy miért akarjuk tönkretenni ezt a bolygót, ahol ők is élnek majd.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top