Szabadidő

Magyarország területet cserél Szlovákiával

Újra kell majd rajzolni a térképeket, miután megváltozik Magyarország és Szlovákia határvonala egy csatornaépítés miatt. A két ország területet cserél, elveszítünk 117 ezer négyzetmétert, de ugyanennyit kapunk helyette.

Egy határon átnyúló csatornaépítés miatt területet cserél egymással Magyarország és Szlovákia. A Magyar Közlönyben közzétett döntés értelmében Szlovákiától 177 802 négyzetmétert kapunk és ugyanekkora területet adunk ingatlanokkal, egyéb építményekkel, berendezésekkel, növényzettel. A tulajdonosoknak a két ország kártérítést adott.

A csere mögött egy határon átnyúló somoskőújfalui csatornaépítés áll. A Portfolio szerint az államhatár a Somoskőújfalu településen végzett csatornázással összefüggésben Somoskőújfalu és Salgótarján-Somoskő magyarországi települések, valamint Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) szlovákiai település térségében változik.

De változik az államhatár az Ipoly határfolyó medrének a szabályozás következtében beálló módosulása miatt is Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont magyarországi települések térségében; valamint Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipesky Sokolec), Szete (Kubánovo) és Ipolyság (Sahy) szlovákiai települések térségében.

A magyar–szlovák határ legutóbb 1997-ben módosult az Ipoly, a Sajó és a Ronyva határfolyók vízgazdálkodási szabályozása következtében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top