Szabadidő

Lengyel barátainknak ismét sikerült likvidálniuk a budapesti fiatalságot

Tudjuk, hogy hosszú, küzdelmes és véres volt a varsói felkelés, de hogy még ilyen hangos is, az eszünkbe sem jutott. Magyar hagyományőrzők játszották újra a második világháború legvadabb felkelését egy kis Budapesti utcácskában. Fotókkal mesélünk.

Puskaropogás, gránátok, halottak az utcán, síró gyerekek és rohangáló fotósok, akik egyszerre próbálták befogni a fülüket, védeni a gépüket a repeszektől és persze fotózni. (Négy kéz híján senkinek sem sikerült.) jól, sőt túl jól sikerült a történelem egyik legvadabb csatájának újrajátszása.

A Varsói felkelés 74. és a lengyel állam újjászületésének 100. évfordulóján, augusztus 1-én a Lengyel IntézetWysocki Légió Hagyományőrző Egyesülettel együttműködésével, élőszereplős, kosztümös csatarekonstrukciót mutatott be a Pethő Sándor utcában (utcácskában). Fogalmazzunk úgy, hogy túllőttek a célon. Az imitáció olyan jól sikerült, hogy a percekig tartó csatajelenet az összes megjelent gyereket kiborította,

de jó néhány felnőttet is. Sebaj: az autentikusan újrajátszott csaták már csak ilyenek.

A varsói felkelés a lengyel fővárosban a náci német megszálló csapatok elleni lázadás volt 1944-ben. A Honi Hadsereg terve az volt, hogy a szovjetek előtt felszabadítják a várost, és megerősítik a lengyel függetlenséget. A felkelést több idegen náció is támogatta, beleértve egy maroknyi magyar honvédet is. A 63 napig tartó csatározás végül azonban kudarcot vallott, Hitler elrendelte, hogy Varsót a földdel tegyék egyenlővé, és minden lakóját végezzék ki. A harcról archív felvételek itt láthatók.

A lengyel és magyar hagyományőrző csapatok által, a nagy melegben W órakor (vagyis 17 órakor, amikor a felkelés is kitört) előadott újrajátszás egyébként nagyrészt némajátékként zajlott – jobb is, mert az ominózus jelenet után mindenki halláskárosodást szenvedett. A gyengén felszerelt felkelők egy barikád mögül néztek szembe a felfegyverzett német egységekkel. Nagy vérveszteség árán, de a felkelők akciója ebben a küzdelemben sikerrel zárult.

Megnézem
Összes kép (24)

A Pethő Sándor utca abból a szempontból érthető választás volt színhelyként, hogy közel van a Lengyel Intézethez és viszonylag szeparáltan lehetett a város teljes lezárása nélkül lövöldözni (nyilván vaktölténnyel). Ugyanakkor a falak miatti visszhang és a nézőknek hagyott szűkös tér kihívások elé állította a telefonnal dokumentálókat.

Íme néhány szereplő közelebbről:

Megnézem
Összes kép (12)

A romok eltakarítása után pedig volt jókedvű közönségtalálkozó is:

Megnézem
Összes kép (12)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.