Szabadidő

Ritka állatot fotóztak Zabarnál

Egy aranysakál járt a vadetetőnél. A jelek szerint több példány is él a környéken.

Aranysakált fotózott egy vadász fényes nappal Kútágapusztán, a Nógrád megyei Zabar és Szilaspogony külterületén. A ritka állatot a vadak etetésére kialakított szórónál kapta lencsevégre Rizmayer György, aki már több, mint 20 éve vadászik ezen a területen, de aranysakállal még sohasem találkozott.

Rizmayer a nool.hu-nak nyilatkozva azt mondta:

Már előtte pár nappal, az éjszakai vadászataim során felfigyeltem az állatra. Úgy voltam vele, biztos csak képzelődöm, ugyanis a sötétben nem lehetett jól kivenni a ragadozót. Elkezdtem bizonygatni magamnak, hogy amit láttam az nem lehet aranysakál, azonban az etetőnél elhelyezett vadkamera július 29-én, délután a feltételezésemet kétségkívül alátámasztotta. A kép nappal készült, amelyen a ragadozó a szórónál bóklászik, és mint kiderült, nem véletlenül.

Rizmayer az egyik éjszaka egy nőstény sakált is látni vélt, aki a kicsinyét vezette maga mellett. Vagyis több példány is lehet a környéken. Ez azért nem jó hír, mert az aranysakál nagyon nagy veszélyt jelent a vadállományra: „Somogy megyében például már tűzzel-vassal irtják őket, mert a számon tartott nyolcvan darab szarvastehénnek csupán egyetlen egy darab borját hagyták életben. Kártékonysága miatt nem tartozik a védett fajok közé, ezért csakúgy mint a róka, egész évben vadászható” – mondta Rizmayer.

A fotóért kattints erre a linkre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top