Tizennyolc különböző vaníliás, dobozos jégkrémet vetett alá átfogó vizsgálatnak a Nébih. A hivatal munkatársai a jégkrémek mikrobiológiai vizsgálata mellett nézték a termékek zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, valamint szacharóztartalmát, mint ahogy az édesítőszer mennyiségét is.
A vizsgált termékek egyikében sem találtak Salmonella, Listeria monocytogenes vagy Enterobacter baktériumokat, a glutén-, laktóz-, illetve tejfehérjementes jégkrémek valóban „mentesek” voltak, mint ahogy a zsír-, a fehérje- és a cukortartalom vizsgálata sem mutatott kiugró szabálytalanságot. Egyedül az egyik jégkrémben volt a tápértékjelölésben feltüntetettnél kevesebb zsír, egy másik jégkrémnél pedig jogtalanul használtak fel édesítőszert az ízesítéshez.
Ezek miatt összesen 5 esetben indított hatósági eljárást a hivatal, 4 jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt csak figyelmeztet a Nébih, míg a komolyabb súlyú édesítőszer-használati hiba miatt körülbelül 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az érintett előállító.
A laboratóriumi vizsgálatok után következett a kedveltségi teszt, azaz a kóstolás, ahol az íz mellett a külső megjelenés, az állag, az illat alapján osztották a pontokat az ítészek. Ennek alapján az alábbi sorrend alakult ki a vanília jégkrémek élmezőnyében.
Első helyen a Tesco vaníliás jégkrém végzett. Második lett a Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrém, míg a versenyt harmadikként a Tesco Value vaníliaízű jégkrém zárta.