Szabadidő

Meghalt a Tetthely krimisorozat kitalálója

A német közszolgálati médiatársaság tévéfilmeket gyártó részlegének korábbi vezetője 82 éves korában halt meg Berlinben.

Elhunyt Németország leghosszabb ideje futó és legsikeresebb televíziós krimisorozata, a Tetthely kitalálója, Gunther Witte. „Személyével a német televíziózás és a tévéjáték műfaj kiemelkedő alakja távozott, de életműve velünk marad, és továbbra is gazdagítja a nézőket” – emelte ki Tom Buhrow, a német köztévé intendánsa.

A Tetthely külön intézménnyé vált a német televíziózásban, az ARD országos köztelevízióban a vasárnap 20.15–21.45 közötti sáv évtizedek óta „a Tetthely ideje”.

Gunther Witte 1935-ben született a mai Lettország fővárosában, Rigában. Az egykori NDK-ból 1961-ben emigrált az NSZK-ba. A WDR-nél 1963-tól dolgozott szerkesztőként és dramaturgként. A tévéfilmes részleget 1979-től vezette nyugdíjba vonulásáig, 1998-ig.

A Tetthely formátumát a hatvanas évek végén fejlesztette ki, 3 alapelvet rögzített:

  1. A különálló történetekből álló krimisorozat regionális, mindig valamely városhoz vagy térséghez kapcsolódik.
  2. A főszereplő mindig a nyomozó.
  3. Minden epizódnak van valamilyen német történelmi vagy jelenkor-történeti vonatkozása.

Az első epizódot 1970-ben mutatták be Taxi Lipcsébe címmel. Ez volt a címe a széria 1000. részének is, amelyet 2016-ban sugároztak. A legutóbbi, 1064. epizódot vasárnap sugározta az ARD.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top