Szabadidő

A magyar piac 20 százalékát teszi ki a halogénizzó, amit 3 nap múlva betiltanak

Az üzletekben fel is töltik a készleteket.

Mi is megírtuk már, hogy az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember elsejétől betiltják a halogénizzók forgalmazását az EU-ban, helyette a költséghatékonyabb és környezetbarát LED-es technológiát kell alkalmazni, a raktáron lévő készletet azonban még értékesíteni lehet. 

A Világítástechnikai Társaság képviseletében Nagy János szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy a magyar fényforráspiacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogéntermékek aránya. Magyarországon egyedül a Tungsram foglalkozik halogénizzók gyártásával, a kereskedők pedig igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz rá kereslet.

Vámos Zoltán, a Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős igazgatósági tagja szerint a cég időben felkészült a változásra. Szerinte a világítástechnikai gyártóknak is volt idejük felkészülni az új helyzetre, hiszen a közösségi rendelet még 2009-ben született, előkészítése azóta zajlik, a Tungsram pedig termelését évek óta ennek szellemében irányítja. A halogénizzóit a Tungsram elsősorban az Európai Unión kívüli területeken értékesíti, így az EU szeptember 1-től hatályos tiltása nem befolyásolja a gyártást és az értékesítést.

Ahogyan arra fentebb is utaltunk, a halogéntechnológia kivonásának környezetvédelmi oka van, a halogénizzók ugyanis ötször annyi energiát használnak, mind a LED-es fényforrások, illetve jóval több hőt termelnek. Szakértők szerint a halogének kiszorításával 15 millió tonnánál is több szén-dioxid-kibocsátást lehet évente megtakarítani Európában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top