Szabadidő
Szponzorált tartalom

Egy elveszett kotta nyomában

A fesztiválszezon nem ér véget a nyárral. Gyertek el szeptember 26-án a Müpába, hogy a saját fületekkel halljátok, mi a közös a lengyel barokk üdítő dallamaiban és a német óriásban, Johann Sebastian Bachban! A Budapesti Fesztiválzenekar barokk csapata egy eltűnt kotta nyomába eredt, és megmutatja, mit talált.

Fotó: Kurcsák István

A zenetörténet egyik rejtélye: Bach d-moll hegedűversenyének elveszett kottája. A szerző később csembalóversennyé dolgozta át a művet, ebből rekonstruálták az eredetit, amit a Fesztiválzenekar hegedűművészének, Lesták Bedő Eszternek a saját változatában hallhattok a koncerten.

Adam Jarzębski kevéssé rejtélyes, ámde megkerülhetetlen figurája volt a 17. századi pezsgő lengyel kulturális életnek. Canzoni e Concerti című gyűjteményéből három rövid mű hangzik el a koncerten: a dinamikus Spandesa, a szellemes Tamburetta és a furcsa félhangokkal kísérletező Chromatica.

A koncert második felében mindezt csupa énekes darab követi. Ilyen a barokk és a klasszicizmus határán egyensúlyozó Magnificat, Marcin Józef Żebrowski zeneműve, és a „lengyel Händel”, Grzegorz Gerwazy Gorczycki In virtute tua kezdetű motettája is. A koncertet Bach 1725-ös fehérvasárnapi kantátájával kerekítik le.

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös őszi fesztiválja, az Európai Hidak minden évben más-más ország rejtett értékeit mutatja meg a kíváncsi közönségnek. Idén a Baltikum és Lengyelország kultúrájába ugorhatunk fejest szeptember 16. és 26. között.

További információ és jegyvásárlás: https://www.bfz.hu/bfo-cares/europai-hidak

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top